Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фрактури при автоимунни булозни дерматози

Начало » Дерматология » Фрактури при автоимунни булозни дерматози

Фрактури при автоимунни булозни дерматозиВ литературата липсват много данни - консумация на сладолед от болни с атопичен дерматит, честота на презокеански полети при болни с Дюринг, среден успех по физическо от основното образование при болни с дисхидрозиформена екзема. Някъде между тези липси се нарежда и дефицитът на витамин D3 при болните с булозни дерматози.

(снимка: интернет) 

Неизвестна на нас сила е накарала Марцано и съавтори да направят едно проучване и да определят нивата на витамин Д3, както и честотата на вертебрални фрактури при болните с  пемфигус вулгарис и булозен пемфигоид.
Те изследват13 пацеинта с ПВ и 15 с БП. Определят нивата на 25-hydroxyvitamin D (25-OHD)  и наличието на вертебрални фрактури (рентгенографски).

При всички пациенти са намерени по ниски нива на витамин Д3  и наличие на тежка хиповитаминоза  Д. Наличието на фрактури е при 54% на 31% съответно ПВ/контроли. За пациентите с БП пемфигоид тези честоти са още по-високи.

Ниските нива на 25-OHD предполагат неговата роля в патогенезата на автоимунните булозни дерматози. Високите нива на фрактури същи трябва да се има предвид особено при пациенти, на които им предстои продължителна кортикостероидна терапия.


References:

Evidence for vitamin D deficiency and increased prevalence of fractures in autoimmune bullous skin diseases
A.V. Marzano1, V. Trevisan1,  C. Eller-Vainicher2,  E. Cairoli2, L. Marchese1, V. Morelli2, P. Beck-Peccoz2, C. Crosti1,  I. Chiodini2
British Journal of Dermatology
Volume 167, Issue 3, pages 688–691, September 2012

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени