Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Писмо до Министъра на Здравеопазването относно закриването на кожновенерическите диспансери

Писмо до Министъра на Здравеопазването относно закриването на кожновенерическите диспансери

Уважаеми колеги,

Публикуваме оригиналния текст на писмото на Председателя на Българското дерматологично дружество Чл. кор. проф. Николай Цанков и републиканския консултант по дерматология и венерология Бригаден генерал проф. Стоян Тонев до Министъра на здравеопазването г-жа Десислава Атанасова относно закриването на кожно-венерическите диспансери.

(снимка: интернет) 

 
 
 
До Министъра на Здравето
Г-жа Десислава Атанасова
тук



Уважаема госпожо Министър,


В настоящото обсъждане на изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения (ДВ бр.45 и бр.60 от 2011г.), са включени като параграф 24 в чл.46,ал.1 думите „Центровете за кожно-венерически заболявания се заличават”. 
На 31.07.2010г. (ДВ бр.59 от 2010г.), диспансерите бяха преобразувани в Центрове за кожно-венерически заболявания. Изразходвана бе много енергия, средства, нагнети се голямо напрежение сред персонала, работещ в диспансерите. Във връзка с неясното бъдеще от тъй нар.центрове се проведоха срещи с министър Константинов и зам.министър Зортев, които дадоха уклончиви отговори на искането центровете по кожно-венерически заболявания да останат като крайно необходим елемент от нашата здравна мрежа. Само след една година последва ново решение отразено в предложението за новия закон. 
Диспансерите са създадени през 1936г. от проф.Богомил Берон. Те разрастват и биват утвърдени от проф.Петър Попхристов през 1952г., като основни звена на дермато - венерологична помощ.
 Диспансерите са доказали своето място и значение за нашата здравна система през три различни политически периода – 1936-1944г.; 1944-1989г.;1989-2011г. Благодарение на тяхната дейност и квалифицирана помощ са ликвидирани ендемичния сифилис и масовото разпространение на дерматомикозите през 50-те години на миналия век и предепидемичната обстановка, свързана с голямото разпространение на сифилиса през 1996-1999г.
Разпространението на болестите предавани по полов път в момента е в допустими граници, но никой не е в състояние да предвиди какво ще се случи в идващите месеци и години.
Предложението да се превърнат центровете в здравни заведения с дневен стационар е лишено от всякаква логична обосновка – в нашата специалност няма еднодневни пътеки, както и бюджет за финансиране на дневен стационар.

Госпожо министър,

С предложението за закриване на центровете за кожни и венерически заболявания се прави грешка, която ще се плаща от бъдещите организатори на здравеопазването и най-вече от населението. Не бива да се забравя, че центровете имат важна социална функция – обслужват социално слаби, проституиращи, наркозависими, ромско общество, деца от домове с неравностойно социално положение, старчески домове, голямата част от които са здравно неосигурени. 
Ще Ви бъдем благодарни, ако ни приемете, за да обсъдим заедно възникналите въпроси, които имат важно значение за българското здравеопазване.



С почит:
 
Републикански консултант
Бригаден генерал 
проф.Стоян Тонев

Председател на Българско дерматологично дружество
Чл.кор.проф.Николай Цанков

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени