Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Imiqiumod 5% крем като подготвителна терапия за микрографска хирургия на нодуларен базалиом

Начало » Дерматология » Научни статии » Imiqiumod 5% крем като подготвителна терапия за микрографска хирургия на нодуларен базалиом
Imiqiumod 5% крем като подготвителна терапия за микрографска хирургия на нодуларен базалноклетъчен кImiquimod 5% крем може да редуцира или премахне повърхностен или малък нодуларен базалноклетъчен карцином. Препаратът може да се използва и като подготвителна терапия за редуциране на размера на рака.

Дали това е така ни показва изследване на 18 пациенти с първичен нодуларен карцином на лицето.
Групата с имиквимод използва препарата за 4 седмици преди предприемане на операцията, докато контролната група е лекувана единствено с хирургия по Мос. Измерени са туморът и размерът на дефекта. Обърнато е внимание на броя на Мос етапите, времето за реконструкция и страничните ефекти.

Размерът на тумора от началото на терапията с имиквимод до оперативното лечение по Мос намалява значително в сравнение с контролите 50% vs 147%. В групата с имиквимод се наблюдава тенденция към по малко Мос етапи, като времето за реконструкция е значително по-късо.
Имиквимод 5% крем, като предлечение на микрографската хирургия по Мос, значително намалява размера на оперативния дефект.

Последващи проучвания са необходими, за да се изследва финансовата ефективност на метода.

References:

Imiquimod 5% Cream as Pre-Treatment of Mohs Micrographic Surgery for Nodular Basal Cell Carcinoma in the Face, A Prospective Randomized Controlled Study Imiquimod As Pre-Treatment of Mohs
S. van der Geer1, J. Martens1, J. van Roij1, E. Brandt1,J.U. Ostertag1,M.E.J.M. Verhae, H.A.M. Neumann2,G.A.M Krekels
British Journal of Dermatology
Accepted Article (Accepted, unedited articles published online for future issues)

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени