Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Вилхем Фабри е първият описал гигатските кондиломи, 300 години преди Бушке и Льовенщайн

Начало » Дерматология » Научни статии » Вилхем Фабри е първият описал гигатските кондиломи, 300 години преди Бушке и Льовенщайн
Вилхем Фабри е първият описал гигатските кондиломи, 300 години преди Бушке и ЛьовенщайнГигатските кондиломи са кръстени на Бушке и Льовенщайн.
Диагнозата обаче има предистория, която е проучвана от Маркс и Каренберг. Те проучват oписанията на бръснаря хирург Вилхем Фабри (1560–1634), който има сериозен интерес към дерматологичните заболявания и тяхното лечение. Авторите анализират 600 случая описани от Фабри и попадат на случай описан като монструозен тумор на пениса от 1614 година. Това е тумор с клинични характеристики (постепенно оформяне на верукозни лезии със значителни размери, инвазивен растеж, липса на метастази) на гигантските кондиломи на Бушке и Льовенщайн.
Описанието е направено през 17-ти век, около 300 години преди описанието на Бушке и Льовенщайн.
Според авторите първото описание на гигантски кондиломи е на Фабри, докато хистологичната класификация принадлежи на Бушке и Льовенщайн. Те мислят от сега заболяването да бъде наричано гигантски кондиломи на Fabry–Buschke–Löwenstein.


References:
Wilhelm Fabry’s 1614 report on a giant condyloma of the penis
F.J. Marx,A. Karenberg
British Journal of Dermatology
Volume 166, Issue 2, pages 247–251, February 2012

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени