Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Кожни промени при Обсесивно компулсивни разстройства (ОКР)

Начало » Дерматология » Научни статии » Кожни промени при Обсесивно компулсивни разстройства (ОКР)

Кожни промени при Обсесивно компулсивни разстройства (ОКР)На този феномен би следвало да се обаърне сериозно внимание, тъй като близо 3% от населението страдаот ОКР, а при пациенти със сърбящи дерматози те могат да достигнат до 25%. Тези състояния могат значително да влошат качеството на живот на пациентите и често с тях първо се срещат дерматолози.

(снимка: интернет) 

Един от най-честите симптоми са невротичните екскориации. Най-често се срещат при жени на възраст от 30 до 50 години и те може да са имали този проблем години преди да потърсят лекарска помощ. Тази симптоматика може да се засили при стрес и депресивни състояния.

Друг сериозен проблем дърпането или скубането на коса, което често се забелязва при момичета, както и трихофагията, която е особено опасна тъй като може да доведе до тежки усложнения от страна на гастро-интестиналната система и дори до безоар. Пациентите често чувстват неудобство да споделят за този навик и дори отричат това свое поведение. Често се срещат и пациенти, които бръснат или постригват косата си така, че често погрешно се поставя диагноза алопеция ареата.
 
При пациенти с ОКР често се наблюдават и дерматити, особено по ръцете, както и гризене на ноктите и епонихиума.

Подобни на ОКР състояния могат да доведът до кожни проблеми като тенорексията, ринотилексоманията (ексцесивно бъркане в носа, бел. ред.), както и body dysmorphic disorder (BDD).
 
При последното състояние има различни вариации като заболяаването koro в някои южноазиатски култури, при което пациентите вярват, че пенисът им се смалява. Най-често обаче това са пециенти, постоянно недоволни от своето тяло, поради което често са пациенти на дерматолози и пластични хирурзи и никога не са доволни от крайния резултат, поради което постоянно правят нови процедури. Такива пациенти следва да се избягват от посочените специалисти.

Що се отнася до ринотилексоманията тя също може да бъде доста сериозно състояние, тъй като някои пациенти прекарват повече от 2 часа в денонощието, търсейки нещо (може би Граала) в носа си. При тези състояние нерядко може да се стигне до перфорация на носната преграда.

Последното от тези състояния - тенорексията, за което Продермаклуб вече писа, става все по-разпространено в последно време. Стига се до там, че пациенти с повече от 3 кожни тумора продължават да използват постоянно солариуми.

Продермаклуб съветва, ако имате подобни пациенти да потърсите консултация с колега психиатър с оглед назначаването на адекватна терапия.

J. Jesitus. Dermatologists must beware of skin-related signs of OCD. Dermatology times, Dec 1, 2011

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени