Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Достоверна ли е онлайн медицинската информация за пациенти?

Онлайн медицинската информацията променя отношенията лекар-пациентИнтернет предоставя солидна здравна информация на пациентите, но 2 нови проучвания сочат, че голяма част от тези източници са меко казано спорни.

В телефонно проучване сред повече от 300 американски лекари, 78% от тях отчитат "липсата на време" като един от най-честите предизвикателства пред комуникацията лекар-пациент. Следващият най-голям проблем в това отношение (според 53% от лекарите) идва от погрешно информираните пациенти.

Изследването хвърля повече светлина върху все по-голямата роля, за добро и лошо, която интернет играе в здравеопазването. The Pew Research Center съобщава, че 78% от възрастните използват интернет, а 83% търсят здравна информация онлайн.

Въпреки това, стойността на тази информацията остава спорен въпрос.

Малко над половината (53%) от лекарите в проучването смятат, че по-лесният достъп до медицинска информация е подобрил колаборацията с пациента. 1 от 5 заявяват, че този по-лесен достъп "е вреден, което води до дезинформация и неправилно самостоятелно поставяне на диагнозата".

Подобни опасения се появяват в едно проучване, представено от изследователи на Cleveland Clinic Foundation на Годишната научна среща на Американския колеж по гастроентерология (ACG). Изследователите са анализирали 100-те най-гледани видеоклипове в YouTube, касаещи хронични възпалителни заболявания на червата (Inflamatory bowel disease) и цялостните им образователни качества се оценяват като лоши.

Според изследователите "Лекаритe и техните пациенти трябва да бъдат наясно с подвеждащата информация, публикувана от пациенти или от фармацевтичните компании. Последните особено често публикуват видео, което изглежда така, сякаш идва от пациентите, а в действителност е с рекламна цел. Тези източници не са прозрачни. Интернет и социалните медии не трябва да се подценяват - YouTube е мощна платформа за предоставяне и получаване на информация за здравеопазването, но доставчиците на здравни грижи и професионалните дружества трябва да предоставят по-добри образователни материали, използвайки този мощен и ефективен инструмент за противодействие на подвеждаща информация."
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени