Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Консервативно хирургично лечение на субунгвален меланом

Начало » Дерматология » Научни статии » Консервативно хирургично лечение на субунгвален меланом
Косервативно хирургично лечение на субунгвален меланомКласическата терапия на субунгвалния меланом е радикална ампутация на дисталната фаланга.
За Консервативната тераппия включваща широка ексцизия на нокътната единица, последвана от кожна присадка има малко данни в литературата въпреки, че  се извършва в много центрове.

Изследвани 7 случая лекувани с консервативна хирургична терапия в периода 2004 - 2009 в клиниката  по дерматология и венерология в Лион Франция. Всички пациенти се характеризират клинично с melanonychia striata. Средния период до поставяне на диагнозата е 2 години.
При всички пациенти е извършена ексцизия на цялата нокътна единица на 5-10 мм в здраво, без костна резекция, последвана от кожна присадка взета от ръката. Не се наблюдава рецидив при проследяването от средно 45 месеца. Функционалните резултати са задоволителни при всички пациенти.
Авторите намират и 62 други случая в литературата. Според тях консервативното хирургично лечение на пациенти с in situ или минимално инвазивен меланом  е процедура с добри козметични резултати и добра функционалност. В случаите на авторите и тези описани в литературата прогнозата при двете хирургични терапии е еднаква.



References:
Conservative surgical management of subungual (matrix derived) melanoma: report of seven cases and literature review
N. Sureda,  A. Phan,  N. Poulalhon,  B. Balme,  S. Dalle,  L. Thomas
British Journal of Dermatology
Volume 165, Issue 4, pages 852–858, October 2011

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени