Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

270 пациента/639 меланома

Начало » Дерматология » Научни статии » 270 пациента/639 меланома
270 пациента/639 меланомаРазвитието на повече от един първичен меланом при един пациент е често около 1,2 - 8,2 % от случаите според последни проучвания.
При 270 души са наблюдавани клиничните, хистологичните и епидемиологични характеристики на първичните множестввени меланоми.
Резултатите: 207 пациента (76.7%) имат по два меланома.
При 63 пациента броят на първичните меланоми е от 3 до 8. Като цяло са наблюдавани 639 меланома. Едновременни меланоми се развиват по-често при пациенти с три или повече лезии. Средната възраст е значително по-ниска при пациентите с повече от три меланома отколкото при другите. Средната дебелина по Бреслау значително намалява от първия меланом (1.77 ± 1.76 mm)  до последващите първични меланома  (0.85 ± 1.25 за втория и 0.66 ± 0.48 mm за третия). Процентът ‘in situ’ меланома е 5,6% при първа диагноза по после се повишава до 24,8% за втори меланом. Броят на нодуларни меланоми е значително по нисък при последващи диагнози. Изходът и прогнозата не зависят от броя на първични лезии. Мултивариабилен анализ потвърждава прогностичната роля на дебелината на лезията по Бреслау, улцерацията, полът и възрастта на пациента.
Кожното изследване и продължителното проследяване  са задължителни за пациенти засегнати от меланома, като се има предвид не само прогресът на заболяването, но и нови първични лезии.

Clinical and prognostic reports from 270 patients with multiple primary melanomas: a 34-year single-institution study
P. Savoia‡, S. Osella-Abate‡, T. Deboli,  F. Marenco, E. Stroppiana,  M. Novelli,  M.T. Fierro, M.G. Bernengo
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Early View (Online Version of Record published before inclusion in an issue)
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени