Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Използват уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?

Използват ли се уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?
Онлайн дерматологичните атласи, създадени с образователна цел и предназначени, за да помагат на лекарите при поставяне на дерматологични диагнози, се използват като заместител на порнографските сайтове, според проучване от университета Джон Хопкинс.

Д-р Кристоф Леман от университета Джон Хопкинс започва разследване, след като забелязва, че броят на търсения за изображения, показващи областта на гениталиите, е необичайно висок. 
 
Проучването включва проследяване на интернет трафика към DermAtlas, един от най-популярните онлайн атласи за дерматология. Д-р Леман установява, че от 43-сайта, препращащи интернет потребители към DermAtlas, 9 са с порнографско съдържание, като 14,3% от посещенията на атласа идват именно от тези връзки. 

"Анонимната злоупотреба със споделени архиви трябва да се очаква и срещу нея трябва да бъдат взимани мерки, за да се запази целостта и интегритета на тези архиви и на учебните общности, които те подкрепят", казва Леман от страниците на Journal of the American Academy of Dermatology.

Медицинските сайтове, които Леман наблюдава включват повече от 7800 снимки, като близо 6% от тях показват гениталните зони. Проучването открива, че 37% от заявките за търсене на определена част от човешкото тяло, включват именно гениталната област. 

Нарастващата конкуренция в онлайн порнографията, както и търсенето и разпространението на технологии, които се опитват да я намалят, създава технически, семантични и юридически пречки за законнo обсъждане с образователна цел на чувствителни здравни проблеми, включващи сексуалност, анатомия и патология, особено когато се използват архиви, базирани на изображения. За да се избегне отрицателния ефект, до който може да доведе това явление, се прелагат редица превантивни мерки като например създаване на "черен списък" със сайтове, връзките от които да бъдат блокирани при препращане на интернет потребители към дерматологични атласи. Усилията са насочени към предотвратяване на злоупотребата с тези архиви от изображения, без да се нарушава образователната им функция.
 
Източник:
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени