Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Продължителната употреба на локални кортикостероиди при деца не води до кожна атрофия

Начало » Дерматология » Научни статии » Продължителната употреба на локални кортикостероиди при деца не води до кожна атрофия
Продължителната употреба на локални кортикостероиди при деца не води до кожна атрофияСпоред публикация в Pediatric Dermatology, дългосрочното прилагане на локални кортикостероидни препарати не води до атрофия. Проведено е кръстосано проучване, за да се определи атрофогенния потенциал на локалните кортикостероиди (ЛКС) при деца с дерматит, при които се налага дългосрочно прилагане на ЛКС. Децата са проследявани за странични ефекти от терапията, като кожната атрофия е определяна чрез валидизирана дерматоскопска техника.

Сравняват се третирани области с нетретирани при всички пациенти. При 70 третирани с ЛКС деца не се наблюдава клинично значима атрофия. Много леко степенна телеангиектазия в лакътната гънка се наблюдава при 3.3% от тест групата и 3.1% от контролната група (p>0.99). Заключението на авторите е, че рутинното и уместно дългосрочно прилагане на ЛКС при деца с дерматит не води до кожна атрофия. Тези резултати не подкрепят всеобщото мнение, че ЛКС "изтъняват кожата". Пациенти, фармацевти и лекари трябва да бъдат уверени в безопасността при прилагане на това лечение.

"Evaluation of the Atrophogenic Potential of Topical Corticosteroids in Pediatric Dermatology Patients", Hong, Smith, and Fischer. Pediatric Dermatology.

снимка: интернет 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени