Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Свидетелства за акне-индуциращ ефект на млякото и други инсулинотропни млечни продукти

Начало » Дерматология » Научни статии » Свидетелства за акне-индуциращ ефект на млякото и други инсулинотропни млечни продукти

milk_and_acne.pngАкнето е най-разпространената кожна болест в западната цивилизация и е придобила размерите на епидемия, засягайки повече от 85% от подрастващите. Акнето би могло да се разглежда и като показател за огромния инсулинотропен потенциал на храните в западните държави. Млякото и млечните продукти са един от основните фактори за повишените плазмени нива на инсулин и инсулиноподобен разстежен фактор I (IGF-I) след хранене. Това, най-вероятно се дължи на еволюционната функция на млякото да поддържа растежа и да подпомага анаболните процеси при новородените по време на кърменето. 

(снимка: интернет) 

Млечните протеини са най-мощните индуктури на глюкозо-зависимия инсулинотропен полипептид секретиран от ентероендокринните К клетки, който в комбинация с хидролизираните есенциални аминокиселини от млечните протеини стимулират инсулиновата секреция на панкреасните β-клетки (последният да затвори вратата - бел.ред.). Повишената инсулин/IGF-I сигнална активност на фосфоинозитид-3 киназния път, редуцира по този начин ядрените нива на FoxO1 транскрипционния фактор, ключов нутрогеномен регулатор на таргетните гени на акнето. Ядреният FoxO1 дефицит е свързван с всички основни фактори в патогенезата на акнето (трансактивация на андрогенния рецептор, комедоногенза, повишена мастна липогенеза и фоликуларно възпаление). Елиминирането на млечно-протеиновите инсулинотропни механизми на млякото, може би ще бъде едно от основните предизвикателства пред проучванията на храненето. Както намаляването на консумацията на мляко, така и производството на млечни храни с по-малък инсулинотропен потенциал ще имат огромно влияние върху превенцията на епидемиите на западния свят като затлъстяване, диабет, злокачествени и невродегенеративни заболявания и акне.

Melnik BC: Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products. Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program;67:131-145.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени