Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

IVIG, pemphigus, бременност

Начало » Дерматология » Научни статии » IVIG, pemphigus, бременност
IVIG, pemphigus, бременностОсем пациентки с активен пемфигус са лекувани с интравенозни имуноглобулини по време на бременността си в доза 2 g/kg/цикъл. Седем от пациентките са лекувани и два месеца след термина.
Изследвани са изхода от бременността, наличието на неонатален пемфигус, обостряне след раждането, ефекта на IVIG терапията върху настоящи и бъдещи бременности, непосредствени и дълготрайни странични ефекти при майката и детето.

Пациентките са на възраст между 20 и 43 години. Всички имат тежко протичащ пемфигус засягащ кожата и устната кухина. 7 пациенти отговарят на терапията и нямат обостряне след раждането. Осмата пациентка не може да толерира IVIG терапията и има значително обостряне след раждането. Нито едно от новородените няма пемфигус. Три от пациентките, които завършват IVIG протокола имат нормални втори бременности. Една от пациентките, която не завършва протокола претърпява аборт по време на втората бременност. След последното наблюдение никоя от пациентките не е имала рецидив на болестта или друга бременност.
Данните предполагат , че IVIG може да бъде полезна и безопасна при лечението на бременни пациентки с пемфигус вулгарис. Дългосрочно не се наблюдават странични ефекти при майките и децата.

References:

Use of intravenous immunoglobulin therapy during pregnancy in patients with pemphigus vulgaris
AR Ahmed,  HM Gürcan
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Early View (Articles online in advance of print)

 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени