Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Пориазис и бременност

Начало » Дерматология » Научни статии » Пориазис и бременност

 Пориазис и бременностДали псориазисът е свързан с повишен риск от неблагоприятно завършваща бременност ? За да се отговори на този въпрос са изследвани 1463 жени с псориазис сравнени с 11 704 произволно избрани жени без псориазис. 645 жени (44.1%) , които са били лекувани с фотохмиотерапия  или системна терапия в последните две години преди термина си са определени като група с тежък псориазис. 
Изчисляван е рискът от ниско тегло на новороденото, преждевременно раждане, секцио, ниска гестационна възраст, прееклампсия или екламсия за двете групи.

Според резултатите при бременните жени с тежък псориазис има повишен риск от деца с ниско тегло при раждането.  При жените с лек псориазис не се наблюдава по висок шанс за търсените усложнения.
Пациентите с псориазис са идентифицирани с диагностичен код в базата данни като погрешното кодиране може да е едно от ограниченията в проучването.  Друго ограничение е липсата на информация относно рисковите навици на жените и изходът от предишни бременности.


References:
Psoriasis and pregnancy outcomes: A nationwide population-based study
Ya-Wen Yang MD, MSa, Chin-Shyan Chen PhDb, Yi-Hua Chen PhDc and Herng-Ching Lin PhDd,
Journal of the American Academy of Dermatology
Volume 64, Issue 1, January 2011, Pages 71-77

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени