Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Невуси и малигнен меланом

Начало » Дерматология » Научни статии » Невуси и малигнен меланом
Невуси и малигнен меланомМалигненият меланом може да бъде свързан с меланоцитни невуси клинично и хистологично като такива случаи са съобщавани от всички краища на света. Приблизително 20% от меланомите при кавказката раса, в областта на тялото и проксималните крайници се развиват в асоциация с предходно съществуващи меланоцитни невуси. В  Япония около половината от случаите на ММ са акрално лентигинозна форма (АЛМ) по дланите и стъпалата. Меланомите по слънцеекспонираните части на тялото  се срещат по рядко при японците в сравнение с кавказката раса.
Авторите на статията правят преглед на случите с меланом в японската литература.
Според техните наблюдения меланомите свързани с меланоцни невуси основно са повърхностно разпространяваща се форма (superficial spreading) и нодуларна форма по трункуса и крайниците. Акрално-лентигинозните меланоми рядко са асоциирани с невуси подобно на наблюдавана при кавказката раса тенденция.


References:
Melanoma in association with acquired melanocytic nevus in Japan: a review of cases in the literature Y. Togawa MD1,  Y. Nakamura MD, PhD1,  N. Kamada MD, PhD1,  N. Kambe MD, PhD1,  Y. Takahashi MD, PhD2,  H. Matsue MD, PhD1
International Journal of Dermatology
Volume 49, Issue 12, pages 1362–1367, December 2010
Additional Information

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени