Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Неврологичен подход към проблема с чувствителната кожа

Начало » Дерматология » Научни статии » Неврологичен подход към проблема с чувствителната кожа

liutachushka.jpgЧувствителната кожа е сложно явление, за което основна роля играе и спадът на прага на чувствителност на реакциите към дразнители. Реактивността към капсаицин е маркер за чувствителна кожа. Капсаицина е агонист на термочувствителния ванилоиден рецептор наречен TRPV1, който се експресира по повърхността на кератиноцитите и сетивните влакна в кожата. 

(снимка: интернет) 

Чувствителната кожа се характеризира с повишена експресия на TRPV1, който реагира на множество стимули, чрез отключване усещания за болка, сърбеж, парене, което съответства на неврогенно възпаление. Авторите обсъждат идентифицирането на TRPV1-инхибитор, наречен trans-4-tert-butylcyclohexanol. Това вещество инхибира мембранния пренос на калций, предизвикан от капсаицина. Предварителните клинични проучвания при здрави доброволци показват, че усещането за парене, предизвикано от капсаицина в областта на назолабиалните гънки, намалява от прилагането на инхибитор.

 Kueper T, Krohn M, Haustedt LO, Hatt H, Schmaus G, Vielhaber G. Inhibition of TRPV1 for the treatment of sensitive skin. Exp Dermatol 2010; 19: 980-986.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени