Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

ВТОРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”

Начало » Важни събития » Събития в България » ВТОРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”

ВТОРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ  ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест.

Кожата, oсъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания.

Втората националната кампания ”Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” ще се състои от 15 от 19 ноември, 2010 г. и ще обхване 5-те най-големи университетски дермато-венерологични клиники, съответно в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

По време на кампанията пациенти ще бъдат консултирани и прегледани безплатно, като при нужда ще бъдеат провеждани и алергологични тестувания, отново без болния да заплаща за това. Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания. 

Тази година специалент акцент ще бъде поставен на професионалните алергични кожни заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. 

    • Контактната екзема е една от основните причина за увреждане на кожната бариера. Това кожно заболяване създава много проблеми, свързани както с работата, така и с качеството на живот. Kожните заболявания са огромна част от причините за професионална нетрудоспособност.    • В европейският съюз е изчислено че такива професионални заболявания причиняват финансови загуби от 5 милиона евро поради разходите за лечение, временната нетрудоспособност и намаляването на производителността.
    • Неизвършената профилактика и непроведеното лечение на контактната екзема, особено на професионалната екзема на ръцете могат да доведат до загуба на работното място и социални проблеми
 
    • Трябва всеки пациент да е информиран за възможните кожни алергии, които могат да доведат до нарушаване на социалния и професионалния микроклимат.
    • Дерматолозите са експертите за лекуване на кожните заболявания. Не забравяйте че кожата представлява най-важните 2 квадратни метра от живота Ви. Навременно взетите мерки могат да предпазят от много професионални и лични проблеми
    • Най-големият риск при тези кожни заболявания е липсата на информация. Необходима е индивидуална информация и индивидуална защита, всеки от нас е с индивидуални особености и за да се „побере в кожата си” има нужда от професионални изследвания и съвет.
     Националната кампания е под егидата на Българското дерматологично дружество (БДД) и е част от инциативата на  Европейската академия по дерматология (EADV) -Еuroprevention campaign “healthy skin @work” която координира националните инициативи за да помогне на индивидите и обществото . Целта е да се запази кожата от вредните влияния на професионалната и околна среда и да се лекува вече увредената от тези фактори кожа. Кампанията опитва да привлече вниманието на всички към профилактика на кожните заболявания, навременно лечение и целенасочени грижи. Одобрена в Европейския Парламент през 2009, пан-европейската кампания обединява усилията на дерматолози и политици за предпазване от професионални кожни заболявания.

Университетски клиники, в които ще се провежда кампанията
- гр. София, Александровска болница, Кожна клиника:
• записване на телефони 02/92-30-511
• кабинет за прегледи № 118

- гр. София, Военно-медицинска Академия, Катедра по Дерматология, венерология и алергология
• записване на телефони 02/92-25-430                 
• алергологичен кабинет – поликлиника

- Пловдив, Катедра Дерматология и венерология :
• записване на телефони 032/60 22 68    
• алергологичен кабинет – поликлиника

- Плевен, ІІ Клинична база, Кожна клиника
• записване на телефони 064/88 66 22 
• диагностично-консултативен кабинет

- гр.Стара Загора, УМБАЛ „Стара Загора”, Клиника по кожни и венерически болести:
• записване на телефони 042/66 44 45 
• диагностично-консултативен кабинет

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени