Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Внимание! “Barbie drugs”

Начало » Дерматология » Научни статии » Внимание! “Barbie drugs”

Внимание!  “Barbie drugs”Меланокортинови (алфа-MSH) пептидни аналози са синтезирани немалко в последните тридесет години и интересът към тях е сериозен. Те имат способността да стимулират пигментацията и следователно могат да предизвикат "слънчев загар без слънце".

(снимка: интернет)

От медицинска гледна точка, тяхното фотопротективно действие се е доказало като ефикасно при определени ситуации, както в някои случаи на порфирия със силна фоточувствителност. Клиничните проучвания в тази област продължават. MSH аналозите имат противовъзпалително и имуномодулиращо действие, което може да се прояви и клинично. Властите в Обединеното кралство, наскоро предупредиха за незаконно използване за немедицински цели на меланокортинови пептиди. Тези продукти наречени Melanotan I и II, се продават по интернет, в солриумните студия или във фитнес салоните. Тези пептиди са особено привлекателни поради факте, че те могат да правят тен, но също така намаляват апетита и могат да подобрят еректилната функция, поради което са получили и наименованието си “Barbie drugs”. Недостатъците са много повече от няколкото "дребни" предимства: риск от предаване на вируси от лица, които използват една и съща спринцовка при инжектирането, а също и риск от развитие на нови невуси и атипични невуси в резултат на стимулирането на меланогенезата.

Langan EA, Nie Z, Rhodes LE. Melanotropic peptides: more than just 'Barbie drugs' and 'sun-tan jabs'? Br J Dermatol 2010 ; 163 : 451-455.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени