Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Rituximab за лечение на ANCA свързани васкулити

Начало » Дерматология » Научни статии » Rituximab за лечение на ANCA свързани васкулити

Rituximab за лечение на ANCA свързани васкулитиRituximab, анти-CD20 моноклонално антитяло, служи за елиминиране на голяма част от В-лимфоцитите и поради това е използван за лечение на някои автоимунни заболявания. Няколко публикации са показали добри резултати при лечението на системни ANCA  васкулити, грануломатозата на Вегенер и микроскопски полиангиит.

(снимка: интернет)

197 пациенти, страдащи от тежки форми на ANCA-васкулит, участват в контролирано проучване сравняващо класическото лечение, включително перорален циклофосфамид (2 мг / кг / ден), следвано от азатиоприн след постигането на ремисия със лечение с rituximab (375 мг / м ² по една инфузия седмично за 4 седмици). На всички пациенти е бил назначен също така интравенозно, а впоследствие и перорално кортикостероиди. Няколко критерии за ефикасност са разработени, сред които основният е ремисия след 6 месеца. Rituximab, предизвиква ремисия 64% от случаите, не по-малко от получените с циклофосфамид, което е статистически евфемизъм указващ, че е или еквивалентен или по-ефективен, по-специално при пациенти с рецидив или с тежко белодробно или бъбречно засягане. Допълнителни изследвания и дългосрочно проследяване на ефикасността и страничните ефекти ще бъде необходимо, за да се определи мястото на Rituximab при лечението на ANCA васкулити.

Conrado LA, et. al. Body dysmorphic disorder among dermatologic patients: Prevalence and clinical features.J Am Acad Dermatol 2010 ; 63 : 235-243.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени