Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Значителен напредък в лечението на метастатичен меланом

Начало » Дерматология » Научни статии » Значителен напредък в лечението на метастатичен меланом
Значителен напредък в лечението на метастатичен меланом Ето как двама експерти по меланомни тумори описват новопубликувани данни за изпитвания агент PLX4032 (Plexxikon / Roche), въпреки че данните са от първа фаза на провежданото проучване.

В статия в августовския брой (26) на New England Journal of Medicine, която представя резултатите от фаза 1 на проучване, изследователите Д-р Кийран Смоли и Д-р Върнън Зондак от Moffitt Cancer Center в Тампа, Флорида посочват, че все още няма данни за преживяемост без прогресия на заболяването или данни за намалена смъртност след употребата на новия агент.

Въпреки това, резултатите от лечението с пероралния агент са били силно вдъхновяващи, по тяхно мнение.

"Забележителните 81% от пациентите, в чиито меланоми има активизиране на мутация в BRAF имат отговор към лечението" твърдят авторите за фаза 1 от проучването протичаща с  ескалираща дозировка на PLX4032, новият BRAF киназа инхибитор.

Този процент се отнася за 26 от 32 пациенти с меланом вследствие на мутация на BRAF, чиито тумори са били редуцирани с около 30% или повече и по този начин, са получили частичен или пълен отговор, според критериите за оценка при солидни тумори (RECIST).

"Тези резултати представляват важен пробив и представят доказателства за това, че лечението на метастатичен меланом може да бъде индивидуализирано при значителен процент от пациентите", пишат авторите.

И въпреки това не всички пациенти с меланом ще отговорятна лечение с PLX4032. Отговорът зависи от вида на мутацияте при пациентите. Само при пациенти с меланом мутации BRAF, а не тези с меланоми носители на дивия тип BRAF, реагират на лечението.

 

Keith T. Flaherty et al. Inhibition of Mutated, Activated BRAF in Metastatic Melanoma. N Engl J Med. 2010 г.; 363:809-819, 876-879.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени