Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Повишена честота на екзема при деца на високообразовани родители

Начало » Дерматология » Научни статии » Повишена честота на екзема при деца на високообразовани родители

Повишена честота на екзема при деца на високообразовани родители Според проучване на двама австрийски учени - Д-р Хайдингер и Д-р Вебер близо 20% от децата на възраст от 6 до 14 години в Австрия, страдат от атопичен дерматит. Според същото проучване вероятността за развиване на екзема се повишава с 30% при деца с родители със средно и висше образование.

 

 

 

За периода от 1995 до 1997 и от 2001 до 2003 са прегледани 24 000 деца и е наблюдавано нарастване на процента, на деца с екзема от 10% на 13%. В същото време, процентът на образованите родители, също нараства. След направена съпоставка на двете проучвания, тази любопитна зависимост е била установена. Отбелязва се също така че по-високото образование на майката е по-съществен фактор за развитието на екзема от това на бащата, както и че по-често страдат момичета, отколкото момчета, най-вероятно поради завишените изисквания на родителите, към външния вид.
Тази зависимост, учените обясняват с по-задълбоченото наблюдение на състоянието на децата, както и по-лесния достъп да медицински грижи, вследствие на по-добрия социален статус. Не се пренебрегва обаче и т.нар. "хигиенен ефект" и липсата на антигенни стимули. Любимото обяснение на австрийските колеги е т.нар. "изсушаващ кожата ефект на парите" - по-високите доходи означават централно отопление, чести бани, множество изсушаващи козметични продукти. "Това наистина се оказва болест на модерните времена" обобщават австрийските специалисти.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени