Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

"Salle de Garde" - крепостта на специализанта

Начало » Дерматология » Любопитно » "Salle de Garde" - крепостта на специализанта

Salle de Garde - крепостта на специализантаКакви са ритуалите и традициите на френските специализанти по медицина? Къде намират убежище от напрегнатата работна среда? Къде се осъществяват социалните контакти и къде специализантите могат да бъдат шефове на своите шефове? ГОЛАТА истина ще ни разкрие нашият човек в Париж:

Д-р Иван Богданов


В крайна сметка реших да напиша нещо и за това удивително място - една изчезваща традиция - все още ревниво пазено от специализантите по медицина и фармация в по големите градове във Франция. Не знам точно как трябва да се преведе Salle de Garde. Mоже би нещо от рода на Зала на дежурните (ако правим буквален превод) или столова, или всекидневна на специализантите. Това е място със собствен живот, място където специализантите се събират извън формалния и професионален свят на болницата, място със собствени правила и йерархия, място със собствен фолклор и традиции, стенописи, мръсни песни и ексхибиционизъм.

 Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Павильонът Gabrielle, където се помещава Salle de Garde (Крепостта на специализантите).

Първото посещение в Salle de garde никога не се забравя. Това беше и първият ми ден в Saint Louis. Мой приятел - специализант по биохимия в същата болница ми предложи да обядваме там, но както той се изрази: "Абе малко е странно, трябва да знаеш няколко неща и всичко ще е наред". Докато се чудех какво евентуално може да не е наред в един обяд, той започна да ми обяснява... Трябва да призная, че имах известен опит с това, колко може да са откачени студентите по медицина във Франция, тъй като съм учил 2 години медицина в Гренобъл - там професорите се криеха зад катедрата от армадите хартиени самолетчета, които се хвърляха по команда от 500 студенти едновременно или същите 500 студенти, които пеят мръсни песни с цяло гърло по средата на лекцията, така че какво пък можеше да е повече от това. (Странно, странно - колко да е странно?) Е, оказа се че правилата на Salle de Garde съвсем на са толкова малко, но преди това да опиша обстановката. Влиза се в един от най-старите павильони в болницата - построен от основателя - крал Шарл не знам си кой си... в чест на една от любимите му куртизантки (като се има предвид, че болницата е построена, за да приема болните от чума, по възможност по-далеч от града - не знам дали е била много поласкана). След входа следва коридор, в края на който има голямо помещение с доста спартанска мебелировка - дълги семпли маси, набързо сковани пейки и столове - всичките различен модел, едно канапенце и джаги.

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В дъното на залата е масата на едноличния господар на този малък замък - економът(не съм се объркал - пише се с "е"). Економът, както ме информира моят приятел е човек, който се избира от останалите специализанти на всеки 6 месеца, когато нормално става ротацията на специализантите в болниците във Франция. Той е човекът, който следи за реда в залата, организира всяка седмица специални обяди с аперитиви и специалитети и също така представлява специализантите пред ръководството на болницата по всякакви въпроси. Неговата дума е закон и той винаги има право, авторитетът му е абсолютен и дори шефът на болницата се подчинява на неговите правила, когато е на негова територия. За да станеш от масата или да си поръчаш за ядене - трябва да се обърнеш към него, за неспазване на това или което и да е друго от правилата ще бъдеш безмилостно наказан (пак казвам дори да си голям началник в болницата) или с наказание избрано от самия економ или ще бъде оставено на съдбата или по-скоро на нещо подобно на "колелото на късмета" (точно като това на Къци), на което са изрисувани 10 различни наказания - повечето свързани с показване на интимни части от тялото, но задължително всички са нецензурни.

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правилата на Salle de Garde...

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Колелото на късмета"

Ексхибиционизмът, както впоследствие установих (да не се бърка с практикувах), не само не е обект на порицание, но дори се толерира, а понякога е и повод за възхищение (особено, ако показаното си струва...) - с други думи да си покажеш задните части или гърдите (за специализантките) си е нещо ама съвсем-съвсем в реда на нещата...
А ето и някои от прословутите правила: на влизане в залата трябва приятелски да тупнеш по рамото всички останали на масата, трябва да седнеш непосредствено след последния седнал на масата (не е позволено да се оставят празни места), всички други езици освен френски, латински и древногръцки са забранени, както и всички медицински термини, религиозни и политически теми, нямаш парво да си вдигаш телефона (абе по-добре е хич да не звъни). Това създава една уникална атмосфера - в един момент се оказва, че около теб има кардиолог, фармацевт, радиолог и нефролог, бразилка, алжирец, китайка и французойка, с които без всякакво притеснение, започваш най-непринуден разговор на всякакви теми и така различни хора всеки ден, докато не се запознаеш с всички специализанти - не мога да ви опиша колко полезно може да се окаже това в ежедневната ви работа в болницата.

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има едно нещо обаче, което ако не спомена все едно изобщо не съм ви разказал за Salle de Garde и това сa фреските. Стените са изрисувани от край до край със страхотни рисунки, повечето от които представляват порнографски версии на известни художествени произведения. Всяка смяна от економи оставя своя подпис по стените, като лицата на героите са, както на економите от този период, така и на професори и шефове на отделения. Различни стилове, различни художници, а както разбрах малко по-късно едно от ъгълчетата било изрисувано от "някой си" Toulouse-Lautrec - Ха!

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фреските. Отдолу са овековечени "паметни" реплики.

Разбира се всички са се събрали тук да хапнат межу другото и хапване не липсва. Серж - човекът, чието име економът вика с цяло гърло през 5 минути (не знам как издържа тоя човек) - шефът на кухнята - носи големи тави от алпака, в които първо има предястие или салата, а после пристига и самото ядене. Всеки си сипва сам колкото прецени, че ще изяде (не съм видял обаче някой да прекалява), тавата минава между хората в строго определен ред, а когато се приключи с основното ядене идват десертите - торти, плодови млека, сирене (разбира се) и накрая кафе. Когато се сервира кафето, всички правила отпадат, хората са свободни да стават без позволение и веселата компания малко по малко се разотива - до следващия ден.
Salle de garde е традиция, която започва още през 1802 г. и макар доста неща да са се променили от тогава целта си остава същата: да ни напомня, че нашият живот трябва да се крепи на мъдрото равновесие между на Ерос и Танатос. Специализантите във Франция отдавна са намерили това равновесие - между потребностите на младата си възраст и професионалната среда, която ежедневно ги среща с болест и смърт и мога със сигурност да ви кажа, че много добре им се получава.

Salle de Garde - крепостта на специализанта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Парти по случай ротацията на специализантите.

Повече ( и по-нецензурни) снимки и допълнителна информация на страницата на Prodermaclub във Facebook.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени