Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Локални кортикостероиди и бременност

Начало » Дерматология » Научни статии » Локални кортикостероиди и бременност
Локални кортикостероиди и бременностЕдно от ревютата в Кохрейн базата данни е посветено на локалните кортикостероиди и употребата им по време на бременност, тъй като за тяхната безопасност се знае малко.
Информация за безопасността на локалните кортикостероиди по време на бременност е търсена в 17 бази данни. Разгледани са различни типове проучвания - случай контрол, рандомизирани контролирани проучвания, кохортни.


Не е намерена значителна асоциация на локалните кортикостероиди с конгенитални аномалии, преждевременно раждане и начин на раждане.

В едно от проучванията е намерена значителна асоциация с появата на орофациална цепнатина, а в друго е намерена асоциация между свръхмощните кортикостероиди и ниско тегло при раждането.

Като цяло в момента данните са оскъдни, за да кажем, че има асоциация между употребата на локални кортикостероиди и появата на вродени аномалии, преждевременно раждане или преносване.

Не са забелязани статистически значими разлики между жените, които употребяват локални кортикостероиди и тези, които не употребяват. Изглежда все пак съществува известна връзка между употребата на свръхмощни локални кортикостероиди  и ниското тегло при раждане.



References:



Systematic review of the safety of topical corticosteroids in pregnancy
Ching-Chi Chi MD, MMS, DPhila, b, c, Shu-Hui Wang MD, MSb, c, , Gudula Kirtschig MDc, d and Fenella Wojnarowska DMb,Journal of the American Academy of Dermatology
Volume 62, Issue 4, April 2010, Pages 694-705

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени