Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

До Маями и назад

До Маями и назадНашият специален пратеник на 68-та годишна среща на Американската академия по дерматология в Маями, Флорида, разказва за видяното, чутото и преживяното.

 Автор: Д-р Иван Богданов

 

 

 

 

 

 

 

Тазгодишната среща на Американската академия по дерматология се проведе в колоритния американски град Маями. Град, в който много бързо преставаш да се чувстваш като чужденец - може би защото градът е пълен с туристи от Европа (да, не е изклююено да чуеш и българска реч - особено в магазините за дрехи), а може би защото така или иначе 70% от населението не е родено в Щатите. Човек има чувството, че не английският, а испанският е официалният език и дори половината телевизионни канали са на испански. Mоже да има известни затруднения особено, ако ресторанта, в който сте влезли няма атбелка "We speak english!" на витрината. Въпреки това хората са много дружелюбни и човек се чувства уютно и спокойно, още повече че както всички знаем - Хорейшо бди!

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маями Бийч, където се намираше и конгресният център е остров, който представлява истинският туристически център на Маями. Там се намира прословурия South Beach - разкошен плаж, който се простира на километри с фин пясък и кристална, синьо-зелена вода (впрочем доста студена и солена). Там е и т.нар. исторически център на Маями със характерната си Арт-деко архитектура - не е нещо, което ще те накара да си глътнеш езика, но за 200 години история това е, с което разполагат. Силно се усеща кубинското влияние - навсякъде се пие мохито, а пурите се свиват на сергии на самата улица.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Организаторите на събитието определно бяха добре подготвени.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вечерята организирана в чест на стипендиантите за 2010 на ААD.

Конгресният център разполагаше с удобни зали, единствено пуснатите климатици нарушаваха комфорта, но признавам, че не е лесно да се заспи на лекция, ако зъбите ти тракат. Изложбената площ - типично по американски - с колосални размери, но за това по-късно. Главната зала се помещаваше в кино точно до конгресния център и там се провеждаха по-значимите форуми. Регистрацията ставаше бързо и без излишни формалности, всичко, което евентуално би се наложило човек да знае се обяснява на специална сесия преди началото на конгреса, но така или иначе множество служители и информационни табла, както и конгресната програма помагат много за ориентиране в големия избор на лекции, форуми, курсове и симпозиуми.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прави впечатление силно практическата ориентация на събитието - хората там определено си задават повече въпроса Как? отколкото Защо?. Явно времето наистина е пари, както обичат да казват по тия земи, защото изобилстваше от хора, които идваха с багажа си от летището за точно определен курс и после бързаха обратно, да не би да изпуснат някоя боторексичка, която да отиде при конкуренцията.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Постер сесията беше представена по-доста странен начин - на компютри в специално отделен кът. За да видя определен постер (вкл. и моя), трябваше специално да го търся, което според мен не е много добра система - първо не е много нагледно (екраните са малки) и второ те лишава от възможността да откриеш някой наистина интересен постер докато се разхождаш сред тях.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложбата - Е! да естествено - може би една от най-важните части на конгреса - тук разбираме защо наричат Америка - "страната на изобилието". Навсякъде се лутат жени с пълни чанти и възторжени погледи (като на гладни сирачета пред витрината на виенска сладкарница). Както се изрази една от тях: "Първия ден е повече "Blah-blah" и по-малко мостри докато към третия вече формалностите отпадат и тъй като всички знаем за какво се ходи на изложба едните не се хабят да говорят, а другите не се правят, че ужасно много ги интересува и така бързо се стига до същината на нещата" (торбичката - бел.ред.).

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Организаторите бяха помислили и за културните потребности на делегатите, като до изложбата на фармацевтичните фирми имаше и изложба на картини и фотографии на деца, тематично свързани по някакъв начин със събитието.

До Маями и назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Често срещана гледка в цяла Флорида - щат известен още като "Чакалнята на Господ".

И накрая - Американската академия е едно наистина много интересно преживяване - за европееца може би малко прекалено практично и прагматично. Така и не успях да свикна, че за всичко се плаща и то не по цените, които виждаш изписани, а по цени в които допълнително ти начисляват данъци, такси и бакшиши. Това финансово напрежение ме отпусна чак, когато стъпих на европейска земя.
Маями е прекрасно място, но не съм много сигурен дали е много честно спрямо лекторите, след сериозна подготовка за лекцията, по-голямата част от потенциалната аудитория да е или на плажа, или по магазините. Аз лично се разкъсвах между плажа и лекциите - тежка морална дилема, която не винаги се решаваше в полза на науката.

Пожелавам на всеки да посети това събитие - догодина в столицата на Jazz музиката - New Orleans.

До Маями и назад

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени