Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Latanoprost за лечение на алопеция на миглите при alopecia areata universalis

Начало » Дерматология » Научни статии » Latanoprost за лечение на алопеция на миглите при alopecia areata universalis
Latanoprost при третирането на алопеция на миглите при alopecia areata universalisЦелта на проучването е да се изпита ефикасността на latanoprost при alopecia areata на миглите. В Отделението по трихология в Университетската болница Virgen Macarena в Севиля, Испания, е проведено двугодишно проспективно, не-сляпо, не-рандомизирано, контролирано проучване при билатерална алопеция на миглите. Контролната група е съставена от 10 души, които получават инжекции от 0,5 mg/cm2 триамцинолон ацетонид (TAC) във веждите и 1 mg/cm2 TAC инжекции в засегнати области от скалпа. Третираната група включва 44 пациента, които получават същото лечение в скалпа и веждите, както и контролната група, но също така прилагат всяка вечер по една капка 0.005% очен разтвор latanoprost в миглените ръбове. Пациентите биват преглеждани на всеки три месеца в продължение на 2 години.

Резултати: Четиридесет пациента завършват проучването, а четирима не се появяват при последващите прегледи. В групата на третираните в това проучване, курсът на лечение е понесен добре и без усложнения. Оценката на растежа на миглите е направена и от лекарите, и от пациентите. Получените резутати показват цялостен повторен растеж на миглите при 17.5%, частичен повторен растеж при 27.5%, слаб растеж при 30% и липса на отговор при 25%. Умереният и цялостния повторен растеж представляват козметично приемлив отговор. Извършената терапия е продължителна и без каквито и да е странични ефекти. При нито един пациент в контролната група не се наблюдава козметично приемлив растеж.

Закючение: Latanoprost може да е ефективно средство при лечението на alopecia areata на миглите, защото предизвиква приемлив отговор (цялостен и умерен) при 45% от пациентите. Официално сляпо, проспективно, унилатерално, контролирано проучване ще донесе по-добро разбиране на този обещаващ терапевтичен агент при alopecia areata на миглите.

Latanoprost in the treatment of eyelash alopecia in alopecia areata universalis
IM Coronel-Perez, EM Rodriguez-Rey, FM Camacho-Martinez*
 Department of Dermatology, Virgen Macarena University Hospital, Seville, Spain 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени