Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежи

Начало » Дерматология » Научни статии » Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежи

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежиЧовешките изрезки от нокти се използват все по-често в епидемиологични проучвания като биомаркери за определяне на внесените чрез храната или околната среда есенциални елементи или други химични вещества. Въпреки това не е известно много за растежната скорост на човешките нокти. Целта на проучването е да се установи средната скорост на растеж на ноктите на ръцете и краката и да се изследват факторите, които могат да повлияят тази скорост.

Методика на проучването: следвайки стандартизиран протокол, двадесет и двама здрави млади американци отбелязват с пила ноктите си в близост до проксималната нокътна гънка, като записват датата и разстоянието от проксималната нокътна гънка до маркировката. Един до три месеца по-късно, участниците в проучването отново записват датата и разстоянието от проксималната нокътна гънка до маркировката. Скоростта на растеж на ноктите се изчислява на базата на записаното разстояние и времето между двете измервания.

Резултати: Средната скорост на растеж на ноктите на ръцете е по-голяма от тази на ноктите на краката (3.47 с/у 1.62 мм/месец, P < 0.01). Няма значима разлика между скоростта на растеж на ноктите отляво и отдясно съответно на ръцете/краката. Нокътят на малкия пръст на ръката расте по-бавно от останалите нокти на ръцете (P < 0.01); нокътят на големия пръст на крака расте по-бързо от останалите нокти на краката (P < 0.01). По-млада възраст, мъжки пол и онихофагия са асоциирани с по-голяма скорост на растеж на ноктите; въпреки това, разликите не са статистически значими.

Заключение: Скоростта на растеж на ноктите се е увеличил в сравнение с отчетените преди десетилетия резултати. Поради по-бавната скорост на растеж, изрезките от ноктите на краката могат да обхващат по обширен период от време на експозиция.

Growth rate of human fingernails and toenails in healthy American young adults
S Yaemsiri † , N Hou ‡ , MM Slining ‡ , and K He †,‡,*
 Departments of †Epidemiology, UNC Gillings School of Global Public Health and   ‡ Nutrition, UNC Gillings School of Global Public Health and School of Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill, NC, USA 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени