Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Мигрена и ботулинов токсин тип А

Начало » Дерматология » Научни статии » Мигрена и ботулинов токсин тип А
Мигрена и ботулинов токсин тип АБотулиновият токсин тип А се използва профилактично, за да се намали честотата на мигренозни пристъпи. Резултатите докладвани в литературата са противоречиви. Целта на проучването е да се определи дали инжектирането на ботокс в дози използвани за козметични цели на горната част на лицето, които са различни от дозите, които се използват от специалистите по главоболие могат да предотвратят имплодиращ и очен тип мигрена, но не и експлодиращ тип. Проучваната група е съставена от пациенти, които са получили или планират да получат инжектиране на ботулинов токсин поради козметични причини засягащи горната част на лицето и които съобщават за наличието на мигренозни болки. Изследването  завършват 18 участника, като повечето с имплодиращ и очен тип мигрена съобщават за значителна редукция на честотата на главоболието, докато тези с експлодиращ тип като цяло не се повлияват.

Потвърдена е хипотезата, че пациентите с имплодиращ и очен тип мигрена отговарят на терапия с ботулинов токсин за разлика от тези с експлодиращ тип.
Инжекциите ботулинов токсин в дози подходящи за козметични цели могат да са достатъчни, за да предотвратят мигренозни атаки.

References:
Predicting Migraine Responsiveness to Botulinum Toxin Type A Injections
Christine C. Kim, MD; Megan M. Bogart, MD; Sue Ann Wee, MD; Rami Burstein, PhD; Kenneth A. Arndt, MD; Jeffrey S. Dover, MD, FRCPC
Arch Dermatol. 2010;146(2):159-163.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени