Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Сравнение на преднизолон с циклоспорин за тежка екзема при възрастни

Начало » Дерматология » Научни статии » Сравнение на преднизолон с циклоспорин за тежка екзема при възрастни
Сравнение на преднизолон с циклоспорин за тежка екзема при възрастниПациентите с тежка екзема често получават системни кортикостероиди. Ефикасността на преднизолон и други стероиди никога не е определяна по подходящ начин. Мета анализ показва, че циклоспоринът е най-добре проучения  системен препарат за лечение на екзема.
Целта на проучването е да сравни ефикасността на циклоспорин и преднизолон за тежка екзема.

Преведено е двойно сляпо рандомизирано мултицентрично проучване, в което пациенти с тежка екзема са произволно избирани,жза да бъдат лекувани с преднизолон (начална доза  0·5–0·8 mg kg−1 дневно) за две седмици последвана от плацебо за  4 седмици или циклоспорин (2·7–4·0 mg kg−1 дневно) за 6 седмици и проследяване за още 12 седмици. Съпътстващата терапия включва умерено потентен локален кортикостероид, емолиенти, и антихистамини.

Поради неочаквано високия брой на оттеглили се поради значително обостряне на екземата е препоръчано ранно приключване на проучването. Рандомизирани и анализирани са 37 пациента. Стабилна ремисия е постигната при един от 21 пациента получаващи преднизолон в сравнение с 6 от 17 пациента получаващи циклоспорин.

Авторите заключават, че циклоспоринът е значително по-ефикасен от преднизолона. Въпреки всекидневната си употреба преднизолонът не е препоръчителен за индукция на стабилни ремисии.

 

 

 References:

Prednisolone vs. ciclosporin for severe adult eczema. An investigator-initiated double-blind placebo-controlled multicentre trial
J. Schmitt, K. Schäkel, R. Fölster-Holst*, A. Bauer, R. Oertel†, M. Augustin‡, W. Aberer§, T. Luger¶ and M. Meurer
British Journal of Dermatology
Volume 162 Issue 3, Pages 661 - 668

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Защо избрахте специалността Кожни и венерически болести? (можете да посочите повече от един отговор)
   

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени