Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Влияние на дерматоскопията върху поведението при пигментни лезии в ежедневната клинична практика

Начало » Дерматология » Научни статии » Влияние на дерматоскопията върху поведението при пигментни лезии в ежедневната клинична практика
Влияние на дерматоскопията върху поведението при пигментни лезии в едневната клинична практикаДерматоскопията подобрява в голяма степен клиничната диагноза на пигментните лезии. Съществуват малко проучвания изследващи начина, по който дерматоскопията направлява взимането на решения и поведение в ежедневната клинична практика. Повечето проучвания се правят от експерти работещи в клиники по пигментни лезии. Целта на проучването е да се определи влиянието на дерматоскопията върху клиничната диагноза и поведение при пигментни лезии във всекидневната клинична практика на общия дерматолог.

Авторите извършват проспективно проучване в клиниките по обща дерматология в болниците провеждано от дерматолози с междинна степен на опит и квалификация.
Всеки клиницист независимо включва суспектни лезии от последователни пациенти. Записват се диагнозите преди и след провеждане на дерматоскопията както и решенията за поведение.
Като референтна диагноза е използвана хистопатология.

Общо 209 суспектни лезии са включени в проучването от 17 дерматолога. 14 лезии са хистологично доказани като in situ или инвазивен малигнен меланом. Дерматоскопията подобрява чувствителността на диагностициране от 0·79 на 0·86 (P = 1·0). При всички 14 меланома дерматолозите са имали намерение за ексцизия базирайки се на диагнозата с невъоръжено око.  Специфичността се повишава от  0·96 на 0·98 (P = 0·22). Дерматоскопията води до 9% намаление на броя на ексцизии.
Методът намалява броя на ексцизиите, но не подобрява откриването на меланоми. Според резултатите основния принос на дерматоскопията в ежедневната клинична практика е намалението на броя на излишните ексцизии.



References:
The impact of dermoscopy on the management of pigmented lesions in everyday clinical practice of general dermatologists: a prospective study
J.I. van der Rhee, W. Bergman and N.A. Kukutsch
British Journal of Dermatology
Volume 162 Issue 3, Pages 563 - 567
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени