Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ефективно ли е носенето на еластични чорапи за половин ден като носенето им през целия ден ?

Начало » Дерматология » Научни статии » Ефективно ли е носенето на еластични чорапи за половин ден като носенето им през целия ден ?
Ефективно ли е носенето на еластични чорапи за половин ден като носенето им през целия ден ?В литературата съществуват множество доказателства за доброто действие на компресията при някои заболявания, но по отношение на дозирането и се знае малко. Целта на авторите е да определят дали употребата на компресия за половин или за цял  ще допринесе за редукцията на следобедния оток при пациенти класифицирани C0 и C1 по CEAP.
Ефекта от чорапите за еластична компресия върху волуметричните вариации през един работен ден  е определен при двама мъже и 18 жени.
Участниците използват чорапи за еластична компресия с дължина 3/4 (20–30 mmHg) в три последователни дни. Носят ги сутрин, през целия ден или не ги носят.
Волуметрия се извършва сутрин и вечер. Когато пациентите носят чорапите само сутрин, волуметрия се извършва и в 13:00 часа.

Според авторите значително повишение в обема се забелязва, когато чорапите не са носени в сравнение със случаите ,когато са носени само сутрин. Употребата им за половин ден е за предпочитане пред липсата на чорапи. Употребата им за цял ден също е за предпочитане пред употребата им само сутрините.

References:
Is the wearing of elastic stockings for half a day as effective as wearing them for the entire day?
C.E.Q. Belczak, J.M.P. de Godoy*, R.N. Ramos†, M.A. de Oliveira†, S.Q. Belczak‡ and R.A. Caffaro§
British Journal of Dermatology
Volume 162 Issue 1, Pages 42 - 45
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени