Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Пациентите с псориазис произвеждат повишени серумни нива на антитела към TNF-α и интерферон-α

Начало » Дерматология » Научни статии » Пациентите с псориазис произвеждат повишени серумни нива на антитела към TNF-α и интерферон-α
Пациентите с псориазис произвеждат повишени серумни нива на антитела към TNF-α и интерферон-αПри експериментални животински модели е показано, че по време на автоимунни състояния имунната система генерира полезни автоантитела (авто Ат) отговор към ограничен брой медиатори на възпалението участващи в патогенезата за заболяването.

В това проучване авторите изследват наличието на авто Ат към цитокини и хемокини при псориазис.

Изследвани са серумите на пациенти с псориазис (n = 37), атопичен дерматит (АД) (n = 18) и здрави доброволци (n = 56). Чрез ELISA са определяни титрите на автоантителата към TNF-α, interferon-α (IFN-α), interleukin-17 (IL-17), и хемокините CCL2, CCL3 и CCL5. Чрез функционални in vitro анализи са определени неутрализиращите активности на високи титри авто-Ат към TNF-α и IFN-α.

Значимо повишени титри на авто-Ат към TNF-α и IFN-α са намерени при пациенти с псориазис в сравнение със здрави индивиди и пациенти с атопичен дерматит (повече от четирикратно завишени). Тези автоантитела показват известна неутрализираща активност  in vitro, но техните серумни нива не корелират с интензивността и продължителността на заболяването и с индуцираните от фототерапия ремисии.

Пациентите с псориазис произвеждат значително повишени нива на авто Ат към TNF-α и IFN-α, които са два от ключовите цитокини при това заболяване. Наличието на тези автоантитела, които притежават известна неутрализираща активност in vitro може да е епифеномен или може да е част от опит на организма да подтисне развиващия се възпалителен процес.



References:

R. Bergmana,, M. Ramona, G. Wildbaumb, E. Avitan-Hersha, E. Mayera, A. Shemerc and N. Karinb
Psoriasis patients generate increased serum levels of autoantibodies to tumor necrosis factor-α and interferon-α
Journal of Dermatological Science
Volume 56, Issue 3, December 2009, Pages 163-167
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени