Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Прогнозата на 100 японски пациента с микозис фунгоидес и синдром на Сезари

Начало » Дерматология » Научни статии » Прогнозата на 100 японски пациента с микозис фунгоидес и синдром на Сезари
Прогнозата на 100 японски пациента с микозис фунгоидес и синдром на СезариВ Япония не е правен анализ на преживяемостта на големи серии от пациенти с микозис фунгоидес (МФ) и синдром на Сезари (СС). Наскоро е публикувана ревизия на системата за стадиране на МФ и СС. Авторите си поставят за цел да определят дълготрайната прогноза на Японските пациенти с МФ и СС, за да идентифицират факторите предсказващи оцеляването на болните и да определят прогностичното значение на наскоро ревизираната система за стадиране.

Извършено е ретроспективно кохортно проучване на 100 японски пациента с МФ и СС, лекувани в дерматологичното отделение на университетска болница Ниигата между април 1982 и март 2006. Преживяемостта е оценявана според клиничните характеристики на пациента, включително стадиите, като е определяно тяхното прогностично значение.

Степента на преживяемост на японските пациенти с МФ и СС са подобни на тези показани в предишни проучвания проведени САЩ  и Европа. Прогнозата на пациенти с кожни тумори (стадий  IIB) и извънкожно засягане (стадий IV) е значително по-лоша от тази на болните  в ранен стадий на болестта (стадии IA–IIA), но пациентите с еритродермичен МФ без засягане на периферната кръв (стадий  IIIA) показват отлична преживяемост. Независими прогностични фактори след провеждане на мултивариабилен анализ са по напредналата възраст и наличието на кожни тумори и извънкожно засягане.

Според авторите най-важните клинични прогностични фактори при японските пациенти с МФ и СС са възрастта на пациента и стадия в който се намира. Ревизираната система за стадиране е полезна за предсказване на преживяемостта. Пациентите в стадий IIIA  могат да имат по-благоприятна прогноза.



References:

Shin-ya Suzukia, Kaoru Itoa, b, Masaaki Itoa and Kazuhiro Kawaia, c,
Prognosis of 100 Japanese patients with mycosis fungoides and Sézary syndrome
Journal of Dermatological Science
Volume 57, Issue 1, January 2010, Pages 37-43


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени