Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дървениците: Завръщането на ектопаразитите

Начало » Дерматология » Научни статии » Дървениците: Завръщането на ектопаразитите
jdp.gifУважаеми колеги,

За ваше улеснение подбрахме, преведохме и резюмирахме по интересни случаи и проучвения, представени на последните Парижки дерматологични дни на традиционните сесии „Quoi de neuf?” (Какво ново?).

 

 

Дървениците са добре познати екзопаразити, особено Cimex hemipterus, който се среща изключително в тропическите региони. Популацията на Cimex lectularis, който обитава и регионите с умерен климат беше значително намалена, благодарение на подобряването на условията на живот и използването на инсектициди в индустриалните страни. В последните години се наблюдава отново бум на прираста на тези насекоми, изразяващ се в събщения за множество епидемии във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Италия. Масовото и безконтролно използване на широкоспектърни инсектициди след Втората световна война, доведе до появата на кръстосана резистентност между ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан) и пиретриноидите, което представлява сериозен проблем за здравните служби. Създадени са и интернет страници, които да отговарят на въпроси свързани с този проблем (www.bedbugger.com ). В последно време множество случаи са докладвани в южна Франция, най-вече сред военните като в последната година ентомологичният отдел на Института по тропическа медицина на Франция многократно е провеждал анкети и изследвания в казармите. Развитието на туризма допълнително олеснява пасивното пренасяне на дървениците чрез различните транспортни средства (самолети, кораби, влакове) и багажа на туристите. Промискуитетът, имиграцията, продажбата "на старо" на мебели и книги, също допринасят за разпространението им в големите градове. Изключително важно за справяне с тази ситуация е да се взима предвид завръщането на тази паразитоза и да се мисли за нея при поява на белези за инсектен дерматит, както и да се работи във взаимодействие със санитарните служби.

Дървениците: Завръщането на ектопаразитите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brenger JM, Delaunay P, Pages F. Les punaises de lit (Heteroptera, Cimicidae): une actualite "envahissante". Med trop 2008;68:563-7

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени