Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Връзката на акне с психиатрична заболеваемост

Начало » Дерматология » Научни статии » Връзката на акне с психиатрична заболеваемост

Връзката на акне с психиатрична а заболеваемостВръзката на акне с психиатрична заболеваемост. Резултати от кохортно проучване проведено върху подрастващи ученици.

В литературата съществуват значителен брой проучвания свързващи акне с психиатрична заболеваемост и психологични отклонения. Публикациите обаче са противоречиви. В повечето случаи са правени трансверзални проучвания, които не дават данни за причинност.

Целта на авторите в това проучване е да се установи връзката между акне и психиатричната заболеваемост при подрастващи като се използва лонгитудинална методология на проучването, която ни дава доказателства за причинност.

Проучването, което провеждат  е 12 месечно, кохортно.
Изследвани са 244 ученика от 8, 9 и 11 година (възраст 14-17 г.) на обучение в 4 австралийски училища. Изследвания са правени в началото, на 6-ти и 12-ти месец.

Определяни са наличието и тежестта на акне, както и психологически заболявания, черти на характера (депресия, тревожност, обща психиатрична заболеваемост, самоозъзнатост, невротизъм, интровертност/екстравертност)  и други демографски променливи.

От 244 ученика, 209 (86%) завършват и трите етапа от проучването. 26 ученика завършват два етапа. Проучването не показва асоциация между акне и неговата тежест с изследваната психиатрична заболеваемост.  Липсват доказателства показващи ролята на акне като техен причинител.


Връзката между акне и изследваната психологическа заболеваемост  намерена в предходни проучвания не е установена в тази популация.  Една от причините може да е  успешното лечение на акнето и ролята на чертите на личността в сложната връзка между кожното заболяване и психологичните заболявания.

Предполага се , че тази връзка ще е най-добре проучена чрез по-продължителни кохортни проучвания, започващи от по ранна възраст още преди началото на кожното заболяване.

 

References:

Acne's relationship with psychiatric and psychological morbidity: results of a school-based cohort study of adolescents
PJ Magin*, CD Pond, WT Smith, SM Goode
School of Medicine and Public Health, University of Newcastle, Australia
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 24 Issue 1, Pages 58 - 64
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени