Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Метотрексат за лечение на Локализирана склеродермия

Начало » Дерматология » Научни статии » Метотрексат за лечение на Локализирана склеродермия
Метотрексат за лечение на Локализирана склеродермияУважаеми колеги,

За ваше улеснение подбрахме, преведохме и резюмирахме по интересни случаи и проучвения, представени на последните Парижки дерматологични дни на традиционните сесии „Quoi de neuf?” (Какво ново?).

 

 

Обсъжда се кохортно изследване, чиято цел е проучването на ефикасността, нежеланите ефекти и периода на ремисия, получени след използването на метотрексат при лечението на локализираната склеродермия. Пациентите са разделени на 2 групи: гр. А - само на Метотрексат, гр. В - Метотрексат + кортикостероиди.
Петдесет и осем пациента са били изследвани. 38 пациента (81%) от група А и 11 пациента (100%)  от група В показват подобрение на кожната склероза. След един курс от лечение, 51% от пациентите лекувани с метотрексат и 73% от пациентите лекувани с метотрексат и кортикостероиди са получили ремисия на заболяването за период на проследяване от 55-58 месеца. Пациентите с рецидив са подложени на втори и дори на трети курс на лечение с метотрексат. Сериозни странични ефекти са наблюдавани при 6 пациента (10%).

Метотрексатът е ефикасно лечение при различни форми на локализираната склеродермия, с голям период на ремисия и сравнително ниска токсичност. Пациентите с рецидив се подобряват и при прилагане на втори и трети курс от лечение с метотрексат. 

Метотрексат за лечение на Локализирана склеродермия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroft EBM, Creemers MCW, VanDen Hoogen FHJ, Boezeman JBM, De Jong EMGJ. Effectiveness, side-effects and period of remission after treatment with methotrexate in localized scleroderma and related sclerotic skin deseases: an inception cohort study. Br J Dermatol 2008;59:1017-30.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени