Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ефект от прилагане на UVB (TL01) при пациенти със симптоми на дермографизъм

Начало » Дерматология » Научни статии » Ефект от прилагане на UVB (TL01) при пациенти със симптоми на дермографизъм
Ефект от прилагане на UVB с тесен спектър (TL01) при пациенти със симптоми на дермографизъм, неповлиУважаеми колеги,

За ваше улеснение подбрахме, преведохме и резюмирахме по интересни случаи и проучвения, представени на последните Парижки дерматологични дни на традиционните сесии „Quoi de neuf?” (Какво ново?).

 

Симптоматичният дермографизъм е една от най-честите прояви на уртикарията от физични стимули. Тежестта на тези симптоми може да бъде много сериозна и да влоши качеството на живот на пациентите като в същото време често се повлиява слабо от терапия с антихистамини.
Проучено е влиянието на фотохимиотерапиаята (PUVA) за подобрение на  състоянието на тези пациенти, докато ефектът на UVB в тесен спектър все още не е изучаван при това заболяване. Целта на това проучване е да изследва клиничният ефект на UVB-TL01 върху пруритуса и едема при дермографизма за период на проследяване от 3 месеца. Осем пациента са включени в това отворено, проспективно, неконтролирано проучване. Интензитетът на пруритуса е измерен чрез визуална, аналгова скала.  UVB-TL01 са приложени 3 пъти седмично за 6 седмици, започвайки от 50% от минималната еритемна доза. Всички пациентите отбелязват подобрение на пруритуса в края на лечението с UVB-TL01. Рецидив на симптоматиката се появява след 12-18 седмици от края на фототерапията. Това проучване е осъществено върху малък брой пациенти заради сравнително рядката резистентност към антихистамини. Тежестта на симптоматиката не е позволила да се проведе сляпо, контролирано проучване. UVB-TL01 е една ефикасна терапия от втора линия за пациентите с симптоматичен дермографизъм, които отговарят слабо на лечение с антихистамини.

Ефект от прилагане на UVB с тесен спектър (TL01) при пациенти със симптоми на дермографизъм, неповли

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borzova E, Rutherford A, Konstantinou G, Leslie K, Grattan C. Narrowband ultraviolet B phototherapy is beneficial in antyhistamine-resistant symptomatic dermographism: A pilot study. J Am Acad Dermatol 2008;59:752-7

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени