Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

DIF от косъм

Начало » Дерматология » Научни статии » DIF от косъм
DIF от косъм

Демонстрация на пемфигус специфичен модел на имунофлуресценция от отскубната коса

Директната имунофлуоресценция от перилезионална кожа е златен стандарт в диагнозата на пемфигус. Тъй като външното космено влагалище на косъм в анаген е структурно аналогично на епидермалните кератиноцити е вероятно и там да се наблюдава пемфигус специфична имунофлуоресценция.

Авторите изследват 20 последователни пациента с пемфигус  без никакви критерии на включване или изключване от проучването. Космите се изскубват по начин подобен на този при трихограма. Избират се приблизително 5 косъма в анаген, които се обработват и оцветяват с флуоресцеин изотиоцианатни (FITC) съединения. Едновременно с това се изследва и DIF от перилезионална кожа и индиректна имунофлуоресценция. DIF на коса се изследва също и при равен брой контролни пациенти  с други дерматози.

Според резултатите, интерцелуларно отлагане на IgG във външното космено влагалище на космите в анаген се наблюдава при 85% от пациентите (n=17). Тестът е позитивен при всички пациенти с лезии в скалпа (n=10), но е позитивен и при 7 пациента, които нямат лезии в скалпа (77,7%). Тестът е негативен при 3 пациента, двама от които са възрастни и имат рядка коса по скалпа. Другият пациент има само мукозни лезии. Тестът в контролната група е негативен.
DIF от коса е прост, неинвазивен тест. В бъдеще той може да намали необходимостта от кожни биопсии при пациенти с пемфигус.
 
 
References:
 Demonstration of pemphigus-specific immunofluorescence pattern by direct immunofluorescence of plucked hair
Raghavendra Rao, MD, DNB, Kavitha Dasari, MD, Shrutakirthi Shenoi, MD, and Chandrashekaran Balachandran, MD
International Journal of Dermatology
Volume 48 Issue 11, Pages 1187 - 1189

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени