Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Калциневринови инхибитори в оралната медицина

Начало » Дерматология » Калциневринови инхибитори в оралната медицина
Калциневринови инхибитори в оралната медицинаВъзможно е локалните калциневринови инхибитори да са от полза в лечението на имуномедиирани заболявания на оралната мукоза, най-вече орален лихен планус. Тази публикация прави преглед на настоящите доказателства за ефикасността и безопасността на локалните калциневринови инхибитори при лечението на различни заболявания на оралната мукоза. Според съществуващите доказателства в литературата, локалния такролимус и пимекролимус могат да са полезни (поне в кратки срокове) в лечението на имуномедиирани заболявания на оралната лигавица, най-вече орален лихен планус, който не се повлиява от локални кортикостероиди. Такролимусът и пимекролимусът имат минимална абсорбция през оралната мукоза и са причина за малко клинично значими локални или системни странични ефекти. Съществуват малко доказателства показващи, че локалния циклоспорин е по-ефективен от локалните кортикостероиди. Понастоящем не съществуват обективни доказателства, че локалния такролимус или пимекролимус повишават риска от малигнени заболявания на оралната лигавица свързани с орален лихен планус.

Съществува необходимост от рандомизирани контролирани проучвания, за да се определи точно ефикасността на локалните калциневринови инхибитори за лечение на имуномедиирани болести на оралната мукоза.

 

References:

 
Calcineurin inhibitors in oral medicine
Khalid A. Al Johani BDS, MSca,Anne M. Hegarty MSc, MFD RCSI, MBBSb, Stephen R. Porter PhD, MD, FDSRCS, FDSRCSEa and Stefano Fedele DDS, PhDa
Journal of the American Academy of Dermatology
Volume 61, Issue 5, November 2009, Pages 829-840
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени