Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Депресивни симптоми и суицидни намерения по време на лечение с isotretinoin

Начало » Дерматология » Научни статии » Депресивни симптоми и суицидни намерения по време на лечение с isotretinoin
Депресивни симптоми и суицидни намерения по време на лечение с isotretinoinПроучването има за цел да изследва предполагаемата асоциация между лечението с isotretinoin, депресивните симптоми и суицидните намерения при финландски войници.
Авторите провеждат неконтролирано, проспективно, 12 седмично проучване в централната военна болница в Хелзинки, Финландия.

От 135 пациента на които е предписан изотретиноин, 126 (93,3%) завършват проучването. Депресията и суицидните намерения се изследват с  Beck Depression Inventory (BDI) в началото на проучването, на 4-6 седмица и 10-12 седмица.
В началото BDI скорът е нисък, като в течение на лечението с isotretinoin  намалява значително от 3 на 1,8. Пропорцията на пациентите със значителни клинични симптоми на депресия  (BDI>10) намалява незначително от 7,1 % на 3,2%. Суицидни намерения са докладвани от 17 (13,5%) от пациентите в началото на проучването и 9 (7,1%) от пациентите в края. По време на проследяването един недепресиран пациент прави опит за самоубийство след алкохолна интоксикация.
Погледнато групово,  не е типично за изотретиноинът да е свързан с появила се по време на лечението депресия или суицидни намерения между младите мъже. Възможността индивидуалните пациенти могат да са чувствителни на промени в настроението дължащи се на isotretinoin, като рядка идиосинкратична реакция не може да бъде изключена.

Reference: 

 Depressive symptoms and suicidal ideation during isotretinoin treatment: a 12-week follow-up study of male Finnish military conscripts
LMH Rehn,  E Meririnne,  J Höök-Nikann, E Isometsä, M Henriksson
Correspondence: LMH Rehn. E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 23 Issue 11, Pages 1294 - 1297

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени