Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Сравнение на хомеопатично с конвенционално лечение за атопичен дерматит при деца

Начало » Дерматология » Научни статии » Сравнение на хомеопатично с конвенционално лечение за атопичен дерматит при деца
Сравнение на хомеопатично с конвенционално лечение за атопичен дерматит при децаЕдно на всеки пет деца посещаващи лекар хомеопат страда от атопичен дерматит.
Авторите на това проучване си поставят целта да сравнят ефективността,  безопасността и цената на хомеопатичното и конвенционалното лечение.

Те провеждат проспективно, мултицентрово, сравнително, нерандомизирано проучване.  Включени са 135 деца. 48 от тях се лекуват хомеопатично, а останалите 87 с конвенционална терапия. Те са с лек до умерен атопичен дерматит.
За оценка на ефекта се използва точковата система SCORAD (Scoring Atopic Dermatitis). На 6 и 12 тия месец освен тежестта се оценяват и качеството на живот на родители и деца, употребата на конвенционална терапия, безопасността на лечението и свързаните със заболяването разходи.
Авторите не намират значителни разлики в тежестта на заболяването между двете групи  след  6 и 12 месечна терапия. Разходите за лечение са по-високи в хомеопатичната в сравнение с конвенционалната група. За първите 6 месеца са съотношението е съответно 935.02 EUR/514,44 EUR, a на 12-тия месец е 1 524,23 EUR/ 721,21 EUR. Качеството на живот също не се различава значително между двете групи.
Вземайки предвид и предпочитанията на пациента , според авторите хомеопатичното лечение не превъзхожда конвенционалната терапия при деца с лек до умерен атопичен дерматит.

References:

Homoeopathic versus Conventional Therapy for Atopic Eczema in Children: Medical and Economic Results
Claudia M. Witta, Benno Brinkhausa, Daniel Pacha, Thomas Reinholda, Katja Wrucka, Stephanie Rolla, Tanja Jäckela, Doris Staabb, Karl Wegscheiderc, Stefan N. Willicha
Dermatology
Published Online: October 13, 2009

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени