Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Псориазис и хронична обструктивна белодробна болест

Начало » Дерматология » Научни статии » Псориазис и хронична обструктивна белодробна болест
Псориазис и хронична обструктивна белодробна болестВ литературата съществуват множество съобщения за асоциация на псориазис с метаболитен синдром. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) също е свързана с метаболитен синдром.

В това проучване авторите изследват асоциацията между псориазис и ХОББ.
Авторите провеждат случай-контрол  проучване използвайки базата данни на Clalit Health Services - голяма болнична структура в Израел. Сравнени са болни с диагноза псориазис над 20 г. с еднакви по възраст и пол контроли по отношение честотата на ХОББ.
Проучването включва 12502 случая с псориазис и 24287 контроли. Честотата на ХОББ при псориатици е значително по-висока при болни от псориазис, след контролиране за фактори като пол, възраст, социално икономически статус, тютюнопушене и диабет.

В това голямо проучване авторите намират асоциация на псориазис с ХОББ. Дерматолозите лекуващи болни с псориазис  трябва да внимават за тази асоциация и да консултират болните с интернист или пулмолог когато е необходимо, както  и да ги съветват  да спрат тютюнопушенето и да намалят допълнителните рискови фактори за ХОББ.

Psoriasis and chronic obstructive pulmonary disease: a case-control study.
Dreiher J, Weitzman D, Shapiro J, Davidovici B, Cohen AD.
Hospital Division, Clalit Health Services, Tel-Aviv, Israel. This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Br J Dermatol. 2008 Sep;159(4):956-60. Epub 2008 Jul 15.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени