Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Екстракорпорална фотофореза: какво представлява и кога трябва да се употребява ?

Начало » Дерматология » Екстракорпорална фотофореза: какво представлява и кога трябва да се употребява ?

Екстракорпорална фотофореза: какво представлява и кога трябва да се употребява ?Ревю базирано на лекция представена на годишния UK дерматологичен курс за консултанти , Лондон 2008

Екстракорпоралната фотофореза е техника  развита преди повече от 20 години за лечението на еритродермични кожни т-клетъчни лимфоми. 

Техниката включва премахване на периферната кръв, разделяне на белите кръвни клетки и тромбоцитите, фотоактивация с фотосенсибилизатор и облъчване с UVA преди реинфузия на клетките.
С тази техника са лекувани повече от 1000 пациента с кожен Т-клетъчен лимфом, като отговора е бил 31-100%.
Екстракорпоралната фотофореза е използвана и при редица други състояния, най-вече в лечението на хронична graft-versus-host disease (cGvHD), като отговорът е бил 29-100%.
ЕЦФ е използвана с известен успех и при някои автоимунни заболявания като остра graft-versus-host disease, отхвърляне на солидна органна трансплантация и болест на Крон.
ЕЦФ е относително безопасна процедура и обикновено страничните ефекти са леки и преходни. Тежките реакции като вазовагален синкоп или инфекции са редки. Това е много ценно при състояния, при които алтернативните терапии са високо токсични.
Механизма на действие на ЕЦФ остава загадка. ЕЦФ е причина за многобройни имунологични промени и при някои пациенти е причина за имунна хомеостаза с последващо клинично подобрение.

ЕЦФ е достъпна в седем центъра в UK. Експерти от всички тези центрове формират Експертна група по фотофореза и публикуват UK консенсус за ЕЦФ през 2008. Всички центрове работят с пациенти с ертродермичен кожен Т-клетъчен лимфом и стероид-резистентна хронична cGvHD .
National Institute for Health and Clinical Excellence подкрепя  употребата на ЕЦФ за лечение на кожни т-клетъчни лимфоми и смята за необходимо  нейното увеличаване.

ЕЦФ е безопасна, ефективна и подобряваща качеството на живот при еритродермични кожни т-клетъчни лимфоми, и хронична cGvHD и трябва да е широко достъпна за тези пациенти.

 

Extracorporeal photopheresis: what is it and when should it be used?

J. Scarisbrick

Skin Tumour Unit, St John's Institute of Dermatology, St Thomas' Hospital, London, UK

Correspondence to Dr Julia Scarisbrick, Skin Tumour Unit, St John's Institute of Dermatology, St Thomas' Hospital, London, SE1 7EH, UK

E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Clin Exp Dermatol. 2009 Oct;34(7):757-60. Epub 2009 Jul 29.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени