Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Асоциация на тютюнопушене, но не и алкохолна консумация с кожен lupus erythematosus

Начало » Дерматология » Научни статии » Асоциация на тютюнопушене, но не и алкохолна консумация с кожен lupus erythematosus
Асоциация на тютюнопушене, но не и алкохолна консумация с кожен lupus erythematosusЦелта на авторите в това проучване е да се установи дали тютюнопушенето     или алкохолната консумация са свързани с lupus erythematosus (LE), тъй като тази тема е все още обект на дебати,а отчасти дебатът може да бъде свързан с факта, че тютюнопушенето и алкохолната консумация са специфични рискови фактори за кожен lupus erythematosus.

Проучването е мултицентрово случай-контрол, проведено в три френски университетски болници върху 108 пациента  с lupus erythematosus и 216 контроли.
 Авторите изпозват стандартизиран въпросник оценяващ тютюнопушенето и алкохолната консумация.

Резултати: От пациентите с LE, 73,1% пушат в сравнение с 49,5 % от контролите (odds ratio, 2.77; 95% confidence interval, 1.63-4.76).
Не съществува значителна разлика в алкохолната консумация между пациентите с лупус и контролите. От 79 пушачи с лупус,  72 (91,1%) започват да пушат преди първите прояви на LE (срокът между началото на тютюнопушенето и поява на LE е средно 14,1 години). Пациентите с LE пушат значително повече от контролите ( 11,7 срещу 7 кутии-години при контролите p= 0,002).  Разпространението на тютюнопушенето между пациенти, които имат повече от 4 критерия  на Американския колеж по ревматология АКР и/или антинуклеарни антитела е по-ниско от разпространението при пациенти, които имат по-малко от 4 критерия или от разпространението при контролите (P< 0, 001).

Заключение: Тютюнопушенето е свързано с LE, но алкохолната консумация не е.  Рискът повлиян от тютюнопушенето изглежда е по-висок при пациенти, които имат по-малко от 4 критерия на АКР и/или нямат антинуклеарни антитела.

Association of Cigarette Smoking but Not Alcohol Consumption With Cutaneous Lupus Erythematosus
Peggy Boeckler, MD; Anne Cosnes, MD; Camille Francès, MD; Guy Hedelin, PhD; Dan Lipsker, MD, PhD

Arch Dermatol. 2009;145(9):1012-1016.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени