Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Проблемни меланоцитни лезии при деца

Начало » Дерматология » Научни статии » Проблемни меланоцитни лезии при деца
Проблемни меланоцитни лезии при децаElvira Moscarella, MD; Iris Zalaudek, MD; Gerardo Ferrara, MD; Manuela Manzo, MD; Imma Savarese, MD; Giuseppe Argenziano, MD


Меланоцитните лезии при деца са почти винаги бенигнени и поведението в повечето случаи трябва да е лесно. Съществуват обаче два проблемни случая:

Единият е диференциалната диагноза между меланома и Спиц невус; вторият е свързан с гигантските конгенитални невуси. Това е най-сериозният рисков фактор за меланома при деца по малки от 12 години. Въпреки това по малко от 1 % от децата с конгенитални невуси развиват меланома. Тъй като меланомата в детска възраст е много рядко срещана, повечето лекари вероятно никога няма да срещнат заболяването в практиката си. Изглежда, че повишеното внимание свързано със споменатите лезии е от полза. То може да подскаже незабавни действия в случаите на нови , бързо нарастващи лезии (клиничен белег на Спиц невус) или в случаи на конгенитални невуси с наскорошна промяна в размера, цвета и/или формата.
В това ревю, авторите описват най-честите клинични и дерматоскопски характеритики на голям спектър педиатрични меланоцитни лезии, като отдават особено значение на проблемните лезии срещащи се при деца.

 

пълен текст на статията

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени