Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1

Начало » Дерматология » Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1   Кожата играе важна роля в позиционирането и свиренето на музикален инструмент. По време на свирене има непрекъснат повече или по малко интензивен контакт между инструмента и кожата на музиканта. Освен обострянето на вече съществуваща кожна болест поради свирене, могат да се развият и специфични дерматологични състояния причинени директно от използването на инструмента.

За да направят обзор на причиняваните от музикални инструменти дерматози, авторите търсят различни публикации в pubmed и в on line базата данни "Професионални заболявания на работещия творец".

Резултати

Алергични контактни дерматити

Колофон


В литературата съществуват множество данни за контактен дерматит към необработен колофон при музиканти свирещи на струнни инструменти.Колофонът може да причини дерматит по пръстите на ръцете, лицето и врата.
Колофонът е естествен материал получаван от различни видове иглолистни дървета. Представлява комплексна смес от смолисти киселини и неутрални субстанции. За основен сенсибилизатор се счита абиетната киселина и нейните производни. Необработения колофон често се употребява от музикантите, за да увеличат триенето между струните и лъка. Съществуват много различни марки колофон така, че музикантите могат да бъдат посъветвани да изберат колофон, който понасят по-добре.
Сенсибилизирания музикант може да бъде чувствителен и към други материали, като адхезивни ленти, козметика и лакове. Възможни са и кръстосани реакции с терпентин, хризантема, перувиански балсам.

Никелов сулфат
 

Никелът е най-често срещаният контактен сенсибилизатор сред населението. Никеловата чувствителност може да играе роля и при музикантите, причинявайки контактен дерматит по пръстите, устните и врата при флейтисти, тромпетисти и струнни музиканти. Освобождаването на никел се потенцира от триенето, топлината и галванични фактори. Хроничната механична иритация и мацерация могат да причинят иритативен и алергичен контактен дерматит.

Екзотични дървета

Музикалните инструменти мога да са изработени различни екзотични дървета, които могат да причинят контактен дерматит.
Източно индийското и Бразилското палисандрово дърво се изпозват за изработка на струнни и духови инструменти като виоли, китари, флейти. Абаносовата дървесина се използва в изработката грифовете на виоли и китари. Кокоболовото дърво се използва в изработката на обои и други духови инструменти.
В литературата са описани контактни дерматити към различни видове дървесина, като например дерматит към палисандрово дърво, от което се изработва поставката за брадичка (Dalbergia latifolia Roxb) при виолонисти. Описани са и контакти дерматити към дървесина заместител на палисандровото дърво - Machaerium scleroxylum, бразилско палисандрово дърво или кокоболово дърво. Между различните видове дървесина съществува кръстосана реактивност.
При музикантите свирещи на струнни инструменти като поставка за брадичката се препоръчва чемширово дърво, защото то не съдържа познати алергени.

Следва продължение...

 

Contact dermatitis and other skin conditions in instrumental musicians

Thilo Gambichler1 email, Stefanie Boms2 email and Marcus Freitag2 email

1Dermatology Out-Patient Clinic, Oldchurch Hospital, Waterloo Road Romford, RM7 OBE, London, United Kingdom

2Department of Dermatology and Allergology, Ruhr-University Bochum Gudrunstr. 56, D-44791 Bochum, Germany

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени