Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Новини

Начало
 Дата: 2019-10-07
Интервю с Проф. Андрю Финли, част втора

Прочетете първа част от интервюто тук.

Във втората част от интервюто за Prodermaclub, Проф. Финли говори за по-специфични проблеми, свързани с определяне на качеството на живот, с финансирането на скъпи медикаменти и по-конкретно за въведения от него DLQI.

Проф. Финли, пациентите с псориазис често страдат от алекситимия и изолация. Те се сблъскват с трудности в изразяването на емоции и това може да доведе до по-ниски оценки на QoL. Струва ли си да се обсъди този проблем с пациента, преди той да попълни въпросника DLQI? Наскоро бяха предложени корекции на въпросника DLQI. Мислите ли, че това трябва да се прави рутинно или ще доведе до излишно усложняване на нещата?

Вие сте абсолютно прави, че има редица неща, които могат да повлияят на начина, по който хората отговарят на всеки въпросник за качество на живота. Въпросът е дали предприемате някакви превантивни действия, за да се опитате да противодействате на тези влияния или не. И проблемът е, че цялото валидиране на въпросника е направено без никакъв опит да се намали влиянието на тези неща. Така че, ако започнете да въвеждате някаква предварителна подготовка на пациента, наистина можете да промените начина, по който той отговаря, но можете да го промените по такъв начин, който е непредсказуем и който не знаете как да интерпретирате. Това би наложило да се валидира наново въпросникът, което би било невероятно огромна задача. Всички тези методи за измерване са несъвършени, всички те имат проблеми. Мисля, че една от причините DLQI въпросникът да се наложи като полезен инструмент в клиничната практика е, че въпросникът е много опростен и лесен за използване. В момента, в който започнете да усложнявате нещата, рискувате да получите нежелани последствия и да създадете допълнителни проблеми.

 

коментари: (0)
 Дата: 2019-10-06
Голямата българска снимка - Мадрид 2019
Уважаеми колеги,
Наближава 28ия конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология в Мадрид. Имаме желанието отново да поканим всички, които ще присъстват на събитието, да се съберем пред входа на конгреса за традиционната "Голяма българска снимка".
Предлагаме, както обикновено това да се случи след пленарната лекция в 13:00 ч. на 12.10.2019 (събота).
Очакваме Ви!
коментари: (0)
 Дата: 2019-10-05
Научна програма - Трявна 2019

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание Научната програма на XXII-та Научно практическа конференция по дерматология и венерология - клон Плевен, която традиционно ще се проведе в гр. Трявна, х-л Калина Палас, тази година с около месец по-рано - 0т 7 до 10 ноември 2019. 

Програмата можете да изтеглитеdoc ТУК 373.00 Kbили в допълнителната информация към статията.

коментари: (0)
 Дата: 2019-06-07
Kогато локалната терапия не е достатъчна...
Обикновено при лечение на пациенти с атопичен дерматит предписваме локални кортикостероиди и емолиенти. Проблемите възникват когато локалната терапия не е достатъчна...
Съществува ли успешно системно лечение при атопичния дерматит? Има ли нови терапевтични достижения в тази посока?
Атопичният дерматит ще бъде една от "горещите" разисквани теми в Първото лятно училище по дерматоалергология, което ще се проведе в Пловдив между 12 и 14 юли.
Големите открития при системното лечение на атопичния дерматит са свързани с интерлевкините и възможностите за тяхното регулиране. В целия свят при тежките форми на атопичен дерматит на пациентите се назначават биологични средства. Не по-малко внимание се отделя и на ниско дозираните цитокини, които са допълнително терапевтично оръжие при леките и средно-тежки форми на заболяването. В последната една година се разработват различни нови таргетни терапии за овладяване на атопичния дерматит. Някои от тях дори са вече в България или предстои да се появят в близките месеци - нова надежда за повишаване на качеството на живот на пациентите с атопичен дерматит.
коментари: (0)
 Дата: 2019-04-25
Евромеланома 2019

Уважаеми колеги и приятели,

 

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание списъка с дерматолозите, които са заявили участие в европейската кампания Евромеланома 2019.

В България кампанията се организира от Българското Дерматологично Дружество, със съдействието на Лаборатории Avene.

Моля да обърнете вниамние, че някои от колегите са заявили дата различна от тази на кампанията. Препоръчваме да следите за промяна в списъка, тъй като предстоят актуализации на списъка. 
коментари: (0)
първа предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 следваща последна
 
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени