Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Време за отчет...

Начало » Дерматология » Любопитно » Време за отчет...
Време за отчет...

По време на Х конгрес на БДД след 2 седмици ще се проведе Общо събрание на Дружеството с отчет и избор на нов Управителен съвет (УС) и нов председател. Последното бе преди 9 години. Тогава 152 колеги ми се довериха да ги представлявам в УС. Мога само да се надявам, че съм оправдал очакванията на повечето от тях. На всички обаче смятам, че дължа отчет за работата си, защото вярвам, че въпреки че УС е колективен орган, всеки негов член има и персонална отговорност.

Без да искам да звучи в тона на предизборния патос в момента, мога да твърдя, че съм се старал да следвам определени принципи в работата си. Казвам каквото мисля, пазя съвестта си чиста и не държа всички да ме харесват. Всички позиции, които съм защитавал са били принципни. Не мога да кажа, че за тези 9 години всичко в борда е било „цветя и рози“. Имало е много караници, скандали, противоречия и противопоставяния, имало е и хубави моменти, свърши се и доста работа..., но и доста работа не се свърши...


Ще започна с позитивното. Написването (2013) и актуализацията (2016) на консенсуса за лечение на псориазис. Той предстои да бъде актуализиран. Надявам се най-късно догодина. Надявам се и да добие много по-съвременен вид с нива на доказателственост и степени на препоръка, както би трябвало да изглежда един съвременен консенсус. Работата по консенсусите е много и доста неблагодарна. Който е писал – знае. Те обаче са важни и за дерматологичната практика, а и често служат на основа за различни нормативни документи, поради което са важен инструмент за постигане на целите на Дружеството. 
 
Участвал съм активно в актуализацията и на Медицинския стандарт за "Кожни и венерически болести". В последната му редакция, която е от 2019 година, са актуализирани текстовете свързани с естетичната дерматология и дерматохирургията, които вкарват тези дейности в обхвата на специалността Дерматология и Венерология. Това, че там им е мястото може да звучи съвсем нормално и естествено, но ако не е изрично разписано в стандарта, реално не може да се практикува от дерматолози. Новият Стандарт, въпреки че е напълно готов, лежи вече 4 година на бюрото на министъра.
 
И като стана дума за бюрото на министъра... там трябва да са и всички предложения за нови пътеки и корекции на цените на старите, които актуализираме и изпращаме  всяка година, за да бъдат включени в новия рамков договор. Всяка година. Аз и Доц. Мануелян изработихме предложение за двудневна диагностична пътека, която да дава възможност за диагностична хоспитализация. Такава е практиката навсякъде по света и дава възможност за избягване на излишна, продължителна и скъпа хоспитализация. За стационарите тази пътека дава възможност за повишена ефективност и е глътка въздух на фона на неадекватните и недофинансирани пътеки, които функционират в момента. За тях също предложихме ново остойностяване и оптимизация. Бяха предложени и нови пътеки за гноен хидраденит (Проф. Христакиева) и алергодерматози и уртикария (Доц. Казанджиева). За съжаление нямам никаква идея какво се случва с тези предложения, защото откакто Дружеството бе изгонено от мястото на постоянния си адрес (по Устав - гр. София, ул. “Св.Георги Софийски”  № 1, Медицински университет - Катедра по дерматология район Триадица), секретарят на Дружеството няма достъп да официалната кореспонденция, която пристига на него. 
 
Персоналният ми ангажимент в УС на БДД е управлението и актуализацията на интернет страницата на Дружеството. Предишният сайт, който направихме с Доц. Мануелян, още преди последните избори през 2014 г. работеше стабилно и осигуряваще актуална информация, генерирана от работата на Дружеството и чуждестранните му партньори. Тъй като сайтът е представителната медия на БДД и основната му функция е да осигури прозрачност и отчетност на управлението съм предлагал (и не само аз) протоколите от заседанията на Дружеството да се качват онлайн след одобрението им, както е по устав. За съжаление това предложение не бе прието. 
Новият сайт, макар и още в процес на разработка, предлага възможност за много нови функции. Надявам се, когато е завършен това да бъде най-модерната и функционална интернет страница на медицинско дружество в България. Без излишна скромност мога да кажа, че когато всички модули на страницата бъдат завършени, тя ще покрива по-голямата част от функционалностите на страницата на ЕАДВ, за която бяха похарчени стотици хиляди евро. Все още сме в период на изчистване на грешки и бъгове, но се постарахме за Конгреса да имаме работещи плащания. Към момента можете да платите членския си внос към БДД и таксата за участие на конгреса онлайн за 5 минути, при това напълно сигурно и безопасно. 
 
В момента има възможност да бъде създаден персонализиран потребителски профил, в който всеки потребител сам решава каква информация да бъде видима за останалите потребители. След изчистването на проблемите с членския внос и членството в БДД, това ще определи и достъпа до информацията на сайта и до списанието. Има подробна информация за събитията на БДД и регионалните клонове, с интеграция на локацията им в Гугъл мапс и възможност събитието да бъде добавено към персоналният календар на потребителя. Цялата статична информация за стипендии, контакти и галерията от стария сайт е все така достъпна. 
 
Голямата промяна е в микространицата на списание „Дерматология и Венерология“. Към момента са качени всички броеве на списанието за последните 10 години. Предстои да бъдат качени всички броеве на списанието от началото на издаването му през 1967 г. до сега. Достъпът до списанието ще бъде ограничен до членовете на Дружеството или до заплатилите абонамент. Предстои да бъде въведена функционалност, която да позволи подаването на статии за публикуване през специална платформа в интернет, от където да бъде разпределена от главния редактор към съответните помощник-редактори. Това ще даде възможност за осигуряване на т.нар. „peer review process“, който е едно от основните условия за включването на списанието в международните база-данни като Scopus и Web of Science. Предвижда се разширяването на търсачката на списанието, която ще осигури възможност за по-лесно и прецизно търсене на статии и оттам за повече цитиране на български източници. Предвижда се възможност за опция за автоматично генериране на референции като текст или като файлове за приложения за рефериране (Endnote).
 
Работата по сайта отнема време и доста нерви. Всяка една нова функция трябва да бъде тествана и грешките по нея да бъдат изчистени. Налага се да помоля за търпение, тъй като не всичко ще функционира чудесно от самото начало. Мога да Ви уверя обаче, че се полагат много усилия, за да имат Дружеството и дерматолозите в България най-функционалния интернет сайт. 
 
Разбира се има нужда да се поработи и върху дизайна на сайта, но това е свързано с цялостно ребрандиране на БДД – лого, шрифтове и цветове. Мисля, че Дружеството заслужава едно по-модерно излъчване по случай началото на второто му столетие. 
 
В края на този отчет искам да пожелая няколко неща на бъдещия УС. Изслушвайте се и се вслушвайте! В последните години заседанията на УС се изродиха в някакъв безкраен и безплоден дискурс с тенденция към самоизтъкване и много малко полезна работа. А работа за вършене има много и съм убеден, че ще е по-добре, ако всеки член на УС носи персонална отговорност и има определен ресор. Колективната безотговорност и безпаметност водят до това, че едни и същи въпроси се обсъждат по няколко пъти, в няколко поредни заседания, на които се взимат и се гласуват различни и понякога противоречащи си решения. С други думи нужна е по-добра организация на работата. 
 
Нужно е Дружеството най-накрая да намери свой дом, а не УС да се събира по мазетата на ресторантите или по чакалните на нечий кабинет. Място, на което да се получава официалната кореспонденция от секретаря, който да я прави достояние на целия УС в началото на всяко заседание. Необходимата апаратура, за да може колегите от страната, които не могат да участват лично в заседанията, да вземат участие онлайн. Точен адрес, от който да можем да изпращаме броевете на списанието на хартия, за тези които искат да го получават по този начин. 
 
Нужно е новият УС най-накрая да възстанови някаква форма на смислено практическо обучение, каквото имаше по време на Летните академии. Няколко пъти на заседания съм предлагал възстановяване на този формат. За много дейности от нашата практика е нужен сертификат издаван от БДД. Единствено той се признава от НЗОК тъй като е залегнал в Стандарта. Много пъти сме обсъждали колко подходящ е Конгресния център на Бургас с много зали, идеални за практическа работа. Явно този проект няма да се осъществи от този състав на УС. 
 
Много бих желал да видя отново голям европейски или световен конгрес на българска земя като 3 пролетен симпозиум на ЕАДВ в София през 2005. Малцина знаят, че пропуснахме шанса да направим International Academy of Cosmetic Dermatology Congress в България преди няколко години… заради нерешителност и безинициативност.
 
Нужно е да се подготвят промените в Устава на Дружеството, който е безнадеждно остарял и към момента представлява сериозен проблем за провеждането и легитимността на изборите. Въпреки настоятелните ми предложения (и не само мои) това не се случи преди изборите, което вероятно ще има своите последици. 
 
Нужно е да се реши веднъж за винаги проблемът с плащането на членския внос и членството в дружеството с произтичащите от това права. За пореден път бе взето решение членски внос да се плаща по време на конгреса, дори в деня на изборите. Това разбира се създава предпоставки за проблеми свързани с изготвянето на избирателните списъци и разбира се възможност в последния момент голяма група хора да си плати членски внос и да участва в изборите. Членският внос не е висок, пречки няма с една малка инвестиция човек да си купи гласове. Според устава, ако са с прекъснато членство или е първо членство, кандидатите трябва да подадат молба, която да се разгледа от УС на БДД. За това технически, разбира се, няма време. И както всяка година тези важни въпроси се отлагат отново с оправданието за zeitnot. Затова ще помоля всички, които имат намерение да участват в изборите: Моля, уредете си членството навреме! Има много бързи и лесни възможности за това. Може да се плати по банков път или онлайн на интернет страницата на Дружеството ( www.bg-derm.org ). Опити за манипулация на изборите трудно могат да бъдат скрити.
 
Тази година ще избираме и нов Председател на Дружеството. Искаше ми се да видя имена, визии, програми... дори диспут. Защо не? Председателят на БДД е представителното лице на Българската дерматология. Трябва да е наясно какви са приоритетите, трябва да може да ги формулира и трябва да може да убеди дерматолозите в тях. Това не е наследствена титла, която се полага на някой по право. На основата на какво точно трябва да решим кой кандидат е най-подходящ? По сладкодумие ли ще ги избираме? Мен не ме интересува дали са гладко избръснати и с вратовръзки. Интересува ме председателят да е активно ангажиран в защитата на интересите на дерматолозите. Всички стандарти, пътеки, писма да бъдат приети, разгледани и решени в тяхна полза. Работата му трябва да дава резултати, а не оправдания! 
 
Иска ми се бъдещият Председател да може да организира добре работата на УС, да знае какво се е случило на последното заседание или на предишните, да си проверява редовно мейла, да поставя интересите на дерматолозите над своите, да се съобразява с решенията на УС и да ги изпълнява, както е по устав. 
 
Също така ми се иска да успее да възстанови авторитета на Българската дерматология в чужбина. На последният конгрес на ЕАДВ в Берлин имаше само 1 български лектор (Поздравления, колега!) и нейното участие се дължи на нейна лична инициатива. Когато на заседание на комисията по комуникации в ЕАДВ попитах председателя на етичната комисия защо е тази дискриминация той ми каза: „Проблемът си е във Вас. Сръбските дерматолози имат поне 3 лектори.“ И това е така, но не е само това. 
 
Не е само това... има още много. Това, което нямаме е време! Нямаме още 5 години за губене преди евентуално да започнем да правим нещата както трябва и изобщо да започнем да ги правим. Инерцията, по която се движим в момента няма да стигне за още 5 години. Трябва ли да спрем напълно, за да си спомним, че мотото на БДД е  „Non progredi est regredi”?
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени