Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Скръбна вест

Скръбна вест

Професор Мария Борисова Балабанова
 
(20.05.1953 - 24.03.2021)



Българското Дерматологично Дружество съобщава с прискърбие на своите членове, че на 24 март 2021 г. ни напусна завинаги Професор д-р Мария  Борисова Балабанова.

Професор  д-р Мария Балабанова, дм, завършва медицина  в МУ – София през 1977 година. През 1983 г. защитава успешно дисертационен труд и придобива научна степен доктор по медицина. През 1987 г. полага успешно изпит за  специалност по дерматология и венерология. През 2004 г. е избрана за Доцент, а през 2016 г. за Професор. Специализира дерматопатология и имунохистохимия в Лондон, Mayo Clinic (САЩ)  и Цюрих.

Тя е член на Българското дерматологично дружество, на Българския лекарски съюз, на Европейската академия по дерматология, на IDP (Международно общество на дружествата по дерматопатология), почетен член на Сръбското дерматологично дружество. 

Професор д-р Балабанова е публикувала над 130 научни статии и е представила доклади и презентации на 150 български и  международни конгреси, конференции и симпозиуми.
Носител е на наградата „Професор Богомил Берон”  на Българското Дерматологично дружество. Основни научни направления, в които работи - клинична дерматология, дерматопатология на възпалителни дерматози и доброкачествени и злокачествени кожни заболявания.
Професор Мария Балабанова бе началник на отделението по дерматохистопатология и имунохистохимия към Клиника по кожни и венерически болести в университетска болница „Александровска“.
Със смъртта и българската дерматология губи един от известните си сътрудници допринесъл за авторитета на българската дерматология.
Поклон пред светлата и памет!

Българско Дерматологично Дружество

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени