Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Будва 2018 - нерде джуки, нерде Джуканович

Начало » Важни събития » Будва 2018 - нерде джуки, нерде Джуканович
Будва 2018 - нерде джуки, нерде Джуканович
 
„Когато видиш някъде да ядат и пият, приближи се, кога видиш, че работят – тръгни си да не пречиш.“
10-та черногорска заповед

«Si vivis Romae, Romano vivito more.» (Когато си в Рим, живей като римляните)
Римска сентенция
 
 
Та така… На завършилият пролетен симпозиум на ЕАДВ имаше регистрирани 1500 делегати, а в залите, които с мъка поемаха повече от 300 души трудно се запълваха и половината от седящите места. Последната сесия: „Какво ново?“, която по традиция е и най-посещавана събра в една зала всички делегати с интерес към дерматологията. За всички останали красивата природа на Черна гора предложи много възможности за екзистенциални философски размисли, често обилно полети с черногорско вино и сръбско пивце. 
Стройната организация по пътуването, която за последен път се опитваме да правим започна с идеята за чартърен полет и завърши с особено весела компания от 10 души ва автобусче до Белград, а оттам и до летището в Тиват. Заради особености в местния климат (попаднахме на трите гадни дни за годината, като по поръчка…) кацането ми се стори като в началото на филм от поредицата за Джурасик парк… малък, витлов самолет, който бавно се спуска в котловина между стръмни планински скатове, покрити плътно с гъста, зелена растителност и по някое бяло облаче за разкош, а на летището – влага, мокри палми и мустакати бакшиши, които причакват туристите на излизане. В този момент звучна и цветиста псувня раздира въздуха, вади те от унеса и в крайна сметка ти дава да разбереш, че дори не си напуснал Балканите. Час по-късно вече бяхме на коктейла по откриването на симпозиума, мощно озвучен от най-шумната духова музика, която съм имал възможността да слушам. Пържена риба, калмари на плоча и вино на корем бяха причината да се съберат на едно място (уви като за последно) повечето делегати на конференцията. 
Времето по време на симпозиума не беше подходящо за туризъм и като че бе поръчано от организаторите, за да повиши посещаемостта на лекциите. А имаше какво да се види и в специализираните сесии и в пленарните лекции. Щеше да е хубаво да има и кой да го види, но когато в петък след пленарната лекция събрахме де що имаше булгар по залите за „Голямата българска снимка“ се получи това…
Будва 2018 - нерде джуки, нерде Джуканович
 
Трябва да се отбележи, че председателят на симпозиума Д-р Предраг Щилет беше положил усилия да включи в програмата голям брой лектори от Централна, Източна Европа и Балканите и някои от най-интересните от тях бяха на българските дерматолози Проф. Мира Кадурина, Доц. Жана Казанджиева и Проф. Николай Цанков. Разбира се имаше и лекции, които лекторите си четяха директно от слайдовете и на места не се разбираше, разбира ли се материалът от самият лектор, помни ли лекторът кой му е писал лекцията и какво е това съкращение дето не може да го възпроизведе, но такива неща често виждаме и на родна почва.
Но…, както казват в Монтенегро: „За работа не е прилично да се говори, работа не е прилично и да се споменава…“. Та толкова за конгреса, защото причината този симпозиум да се класира директно в тройката на най-хубавите конгреси, които са имал удоволствието да посетя е невероятната красота тази малка балканска държава. Не е като и тук да не са го осрали бетоновози, има не малко кичозни мутробарокови мастодонти (като този, в който се проведе конференцията), както и нацвъкани семейни хотелчета с проснати хавлии и долни гащи по балконите и сергии с китайски стоки, но поне им е спестена тази масова бетонизация, която се случи по нашите курорти. Може би причината е в тоталната липса на работен ентусиазъм, а може би някой все пак следи да не се прекалява. Има обаче и райски кътчета със стилни сгради и паркове, от които дъхът ти спира, но те вече всички са частна собственост на руски олигарси. Запознахме се и с понятието „частен плаж“, където не много възпитано ни обясниха, че не можем да плажуваме, ако не сме гости на хотела. 
Будва 2018 - нерде джуки, нерде Джуканович
 
Старинните градчета на Будва и Котор са очарователни и силно напомнят на други морски градове в Испания, Италия и Франция, като изключим климатиците по фасадите и сръбската музика. С други думи: хубава работа, `ма балканска. За любителите на кулинарния туризъм също има много изкушения стига да не сте веган… дори типичната местна будвенска салата е нещо като шопска, ама с прошуто. Изобилие от морски специалитети: риби, октоподи и калмари (истински, а не родопски) се конкурират с пълната гама српски рощил, бирата е чудесна, а виното прилично, ракията е елексир. Персоналът навсякъде е любезен стига да сте така добри да не им създавате излишна работа. С всички местни може да се разберете прекрасно на български, особено ако говорите по-бавно, ама то и за къде да бързате.
Единственият основен недостатък, който има Черна гора е трудният достъп. Самолет, рейс или автомобил – в общи линии няма значение. Колкото и близо да е до България обикновено ще Ви трябва около ден да стигнете до там. Можем само да се надяваме скоро да се осъществят проектите за директна самолетна линия до Подгорица, за да можем по-често да имаме възможността да бистрим новостите в дерматологията под черногорските палми.
 
Дeceттe чepнoгopcĸи зaпoвeди ca cлeднитe:

1. Чoвeĸ ce paждa yмopeн и живee, зa дa cи oтпoчинe.

2. Oбичaй ĸpeвaтa cи ĸaтo caмия ceбe cи.

3. Дeнeм пoчивaй, зa дa мoжeш нoщeм дa ce нacпиш.

4. He paбoти – paбoтaтa yбивa.

5. Aĸo видиш няĸoй дa cи пoчивa – пoмoгни мy.

6. Paбoти пo-мaлĸo, oтĸoлĸoтo мoжeш, a oнoвa, ĸoeтo мoжeш, oтcтъпи дpyгимy!

7. Cпaceниeтo e в xлaднaтa cянĸa – oт пoчивĸa ниĸoй нe e yмpял.

8. Paбoтaтa нocи бoлecти – нeдeй дa yмиpaш млaд!

9. Koгaтo cлyчaйнo ти ce пpииcĸa дa пopaбoтиш, ceдни, пoчaĸaй, щe видиш, чe щe ти минe!

10. Koгaтo видиш няĸъдe дa ядaт и пият – пpиближи ce, aĸo видиш, чe paбoтят – тpъгни cи дa нe пpeчиш.


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени