Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията на кожните болести

Осми март е ден за международно признание на постиженията на жените, а едва ли има много области на медицината, в които тези постижения да са толкова изразени, колкото в дерматологията. Използваме случая, за да поздравим всички жени в българската дерматология и да им благодарим за това, че са основна движеща сила в тази специалност в България!

Справка в регистъра на Българския лекарски съюз показа, че от 429 лекари със специалност Кожни и венерически болести, 321 (74,8%) са жени. Още по-впечатляващи са цифрите от регистъра на Българското дерматологично дружество - 240 от 300 (80%) членове на дружеството са представители на нежния пол. При специализатите за учебната 2014-2015 година само 8 от 65 (12,3%) са мъже, като тази бройка към настоящия момент е още по-ниска, което показва запазване на тенденцията за феминизация на специалността.

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията в кожните болести

Подобна тенденция се наблюдава и в други държави, като данни за това бяха публикувани от Американската академия по дерматология (AAD) и Испанската академия по дерматология и венерология (SADV), но и в двете страни в тази специалност жените все още са по-малко от мъжете.

Преди няколко години, една от известните жени в дерматологията и тогава председател на Royal College of Physicians в Обединеното кралство, Проф. Карол Блек, разбуни духовете на Острова с изказването си, че феминизацията на медицината ще доведе до намаляване на силата и влиянието на тази професия. В този ред на мисли е интересно наблюдението, че в българската дерматология мъжете преобладават над жените единствено в управителния съвет на Българското дерматологично дружество.

Разбира се, причините повече жени да избират дерматологията са добре известни - липса на спешност и нужда от нощни дежурства, по-спокойно ежедневие и повече свободно време. Интересът към естетичната медицина вероятно също играе роля.

От мъжка гледна точка тази тенденция не изглежда чак толкова застрашителна, още повече че дамите от нашата специалност винаги са били сред най-красивите представителки на професията. Повод за размисъл обаче оставя фактът, че 8-ми март е ден, на който се отбелязва събитие, свързано с борбата на жените за равнопоставеност - Е? Къде сега е равнопоставеността? Като част от малцинството, екипът на Продермаклуб иска да пожелае весело отпразнуване на всички колежки, а на всички колеги достатъчно търпение в утрешния ден, когато над 80% от българските дерматолози ще се борят с махмурлук.

Наздраве!

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени