Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрии

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрииАвторите на първата статия във февруарския брой на JEADV представят обширен преглед на научната литература, за да разберат дали съществуват доказателства за ползотворни ефекти от прилагането на локални средства при стрии (striae distensae).

Изполвани са бази данни Pubmed, Scopus и Embase като от общо над 700 прегледани статии са избрани 11 по-важни проучвания от 1980 г. насам. Броят на локалните средства, които са изпитвани при стрии е внушителен и включва третиноин, силикон, trofolastin (Centella asiatica), alphastria, кокосово масло, зехтин, бадемово масло, лайка, колаген-еластин хидролизати, черен емпетрум, darutoside, глицин соя, хепапептид-7, хиалуронова киселина, женско биле, зърна от лупина, морски колаген, морски еластин, витамин B5, витамин B12 и др.

Авторите обсъждат предложените механизми на действие при всяко от тези средства, но при нито едно не съществуват доказателства от ниво I (виж повече за нивата на доказателства и степените на препоръка). Доказателствата за ефективност на локалните средства за превенция или лечение на стрии са доста оскъдни. Въпреки това, за голяма част от тези продукти се твърди, че са клинично доказани.

Чрез рандомизирани контролирани проучвания са докладвани положителни резултати за ефекта от някои локални средства за профилактика като Alphastria и Trofolastin, без да се уточнява вида на стриите (striae rubrae или striae albae). Противоречиви са и резултатите за приложение на третиноин (виж по-долу). Две проучвания относно ефекта на какаово масло и зехтин показват, че няма значителни ефекти при прилагането им върху стриите.

Не е ясно и каква част от съобщаваните ползотворни ефекти всъщност се дължат на масажирането на стриите при втриването на локалните средства. Статията завършва с алгоритъм за поведение при стрии, който за съжаление, освен че запълва цяла страница от статията, не носи почти никакви практически ползи.

Ето и проучванията, които са показали ефективност при ниво на доказателство II. Отбелязваме, че и трите цитирани статии са сравнително стари:

Tretinoin vs placebo
Topical tretinoin (retinoic acid) improves early stretch marks (Kang, Arch Dermatol 1996).

При striae rubrae е използван 0,1% Tretinoin в продължение на 6 месеца за терапия на вече възникнали стрии. Наблюдават се намалена дължина и ширина на стриите. Не се открива значима разлика в дермалния колаген и еластичните фибри, в сравнение с плацебо. Не е отбелязан вида на стриите.

Trofoblastin/Centella Asiatica vs placebo
Prophylaxis of Striae gravidarum with a topical formulation. A double blind trial. (Mallol, Int J Cosmet Sci 1991)

Кремът се прилага ежедневно за профилактика на стрии по време на бременност след 12-та гестационна седмица до раждането. Установено е предотвратяване на появата на стрии с 89% повече в сравнение с пацебо групата.

Alphastria vs placebo
Effectiveness of Alphastria cream in the prevention of pregnancy stretch marks (striae distensae. Results of a double-blind study. (de Buman, Gynakol Rundsch 1987)

Отново се касае за приложение с профилактична цел, като стрии се наблюдават при 10% от третираните, в сравнение със 70% при плацебо групата.

_____

Снимка: интернет

Източник:
Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. Review. PubMed PMID: 26486318.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени